REVIEW

Diplomatie (DVD)


Jan Luijsterburg | 05 augustus 2014

Het had maar een haartje gescheeld of Parijs was er niet meer geweest. Aan het eind van de Duitse bezetting waren de bruggen al met explosieven behangen, klaar om voor een desastreuze overstroming te zorgen. Dat we nog kunnen genieten van al het fraais dat de stad te bieden heeft, is te danken aan een verbluffend staaltje diplomatie.

Hitler gaf generaal Dietrich von Choltitz de uitdrukkelijke opdracht om Parijs te vernietigen. Omdat Berlijn de mooiste stad ter wereld moest worden, en daar nog aardig wat op te knappen was, zou zijn doel zonder Parijs een stuk gemakkelijker te bereiken zijn. De Zweedse consul Raoul Nordling kreeg het voor elkaar dat Von Choltitz terugkwam op zijn voornemen de opdracht die hij van Hitler kreeg uit te voeren. Het toneelstuk van Cyril Gely is een fantasie over hoe de gesprekken tussen Nordling en von Choltitz verlopen zouden kunnen hebben.

De oorspronkelijke acteurs van de toneelversie, Niels Arestrup en André Dussolier, spelen ook in de verfilming van Volker Schlöndorff de hoofdrollen. Er is niet geprobeerd te verhullen dat het een toneelbewerking is, de film bestaat bijna helemaal uit gesprekken op de hotelkamer van Von Choltitz. Er zijn slechts enkele buitenscènes toegevoegd, maar die zijn niet essentieel. Dat geldt wel voor de schilderachtige beelden van de skyline van Parijs, de stad die hier eigenlijk de derde hoofdrolspeler is.

Meer dan een oorlogsfilm is Diplomatie een verhaal over dilemma’s en drijfveren. Nordling gaat tot het uiterste om de onsympathieke Von Choltitz te beïnvloeden, uit pure liefde voor de stad. De Duitse generaal is standvastig in zijn trouw aan Hitler, maar ziet ook wel dat het einde van het rijk aanstaande is. Hij kaatst de bal terug naar Nordling met het beeld dat zijn familie voor het vuurpeloton zal eindigen als hij zijn opdracht niet uitvoert. De gewetensvraag “wat zou u doen in mijn plaats?” is zijn verweer.

De strijd in Diplomatie is puur verbaal en psychologisch, er zullen weinig films over oorlog zijn waarin zo weinig fysieke strijd te zien is. Schlöndorff bewijst dat dat niet tot saaiheid hoeft te leiden. Op de dvd is naast de film een boeiende making of te vinden, waarin cast en crew uitgebreid aan het woord komen.

  

Aanvullende informatie:

Frankrijk / Duitsland, 2014
Speelduur: 80 minuten
Regie: Volker Schlöndorff
Scenario: Cyril Gely, Volker Schlöndorff, naar het toneelstuk van Gely
Productie: Marc de Bayser, Frank Le Wita
Camera: Michel Amathieu
Montage: Virginie Bruant
Art direction: Jacques Rouxel
Muziek: Jörg Lemberg
Met: André Dussolier, Niels Arestrup, Burghart Klaussner
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1 voornamelijk Frans gesproken
Extra: Making of (25 minuten)
Uitgave: Lumière

EDITORS' CHOICE