NIEUWSPanasonic

Panasonic AG-AC160AEJ camcorder: Professioneel formaat voor een budgetprijs


Ulco Schuurmans | 29 juli 2014 | Panasonic

Op een gegeven ogenblik ambieert de gevorderde videoamateur een camcorder van professioneel formaat. Dat behoeft dan helemaal geen zware ‘schouderbak’ te zijn. Wel een compacte draagbeugel-camcorder met relatief grote opnamechips, naast automatisch ook geheel met de hand te bedienen, goed zoomobjectief een kwalitatief hoogwaardig opnameformaat en geluid via externe XLR-microfoonbussen. De Panasonic AG-AC160AEJ voldoet aan al deze eisen tegen een alleszins redelijke prijs.

Wat maakt een camcorder zoals de Panasonic AG-AC160AEJ nu professioneel? Dat zijn de mogelijkheden en specificaties. Wij noemen de nieuwe Full HD ULT CMOS-sensoren (3 x 1/3 inch elk 2.200.000 pixels) zonder het beruchte rollende sluitereffect, een moderne compacte vormgeving, alle belangrijke manuele functies binnen handbereik, het hoogwaardige AVCHD MPEG-4 opnameformaat, een 22 maal prima zoomobjectief met optische beeldstabilisator, 8,9 inch LCD-scherm 307.000 pixels, SMTP tijdcode generator en twee XLR-ingangen. Handig zijn verder de vier nieuwe focus assist-functies (scherpsteelhulpjes) en een snelknop voor de AutoFocus. Daar kan je als pretentieuze videomaker best mee voor de dag komen.

Ook het concept en de ergonomie van deze veelzijdige Panasonic camcorder zijn doordacht. Ligt goed in de hand. Alle functies zijn overzichtelijk gepositioneerd en binnen een dag oefenen te leren. De opname vindt plaats in Full HD 1920 x 1080 50i pixels op SDH of –SDXC-kaarten vanaf klasse 6 en hoger. Op dit moment bedraagt de maximale capaciteit 64 GB per geheugenkaart. Dat geeft maximaal 12 uur opname per SD-kaart in de beste kwaliteit. De kleursampling is 4:2:0. En de groothoek van het objectief komt overeen met 26 mm kleinbeeld. Wie High Definition even niet nodig heeft, kan ook in standaard DV opnemen. 

Opname en beeldkwaliteit
Na het opstarten van de camcorder is er meteen een goed zicht op diens functie bij de uitgeklapte LCD-monitor. Deze display is heel helder en laat de videofilmer bij veel omgevingslicht niet gauw in de steek. Desgewenst valt de helderheid met een knop nog verder op te voeren. Handig zijn ook de knoppen voor het oproepen van de wavevorm-monitor, Zebra en vectorscope zonder tussenkomst van een menu. Ook de kleurenzoeker is lekker contrastrijk en met 407.000 pixels behoorlijk scherp. Jammer is dat er af en toe een regenboogeffect optreedt.

De zoomlens behoort tot de middenklasse der professionele objectieven. De grootste diafragma-opening varieert van F1.6 bij de groothoek tot F 3.2 in het maximale telebereik. Dat is voor de meeste opnamesituaties voldoende lichtsterk. Met 22 maal zoom en een 26 mm groothoek is eigenlijk geen verwisselbare optiek meer nodig. Het scherpstellen gaat heel accuraat, de zoomschakelaar loopt als een zonnetje en de optische beeldstabilisator doet zijn werk naar behoren. 

De lichtsterkte, bestaande uit de drie 1/3 CMOS-chips en de maximale diafragmaopening van het objectief, behoort tot de hoogste in dit marktsegment. Met de Panasonic AC160AEJ kan je nog eens de schemering of Disco in. Vanaf 150 Lux presteert de camcorder optimaal. Alle lof voor de beeldscherpte en goede weergave van de fijne rood- en groentonen. De dynamische range (= het bijwerken van het contrast) of DRS helpt bij het verhogen van de detailscherpte. In het algemeen oordeelden wij de beelden als net iets te licht hoewel dit zeker niet storend is. Valt te corrigeren door -3 correctie bij het automatische diafragma in te voeren. Er zijn ook drie grijsfilters (ND) met de instellingen ¼, 1/16 en 1/64 aan boord. De maximale dataoverdracht is 21 bits per seconde. Er is keuze uit diverse opnameformaten in HD 1050i en P, 720P en HA 1080 50i. Allen op relatief hoog kwaliteitsniveau.

Het geluid
De Panasonic AC160AEJ wordt standaard zonder externe opsteekmicrofoon geleverd. Wel is daarvoor een houder beschikbaar en de optionele richtmicrofoon kan via een XLR-plug met de audio-input van de camcorder verbonden worden. De ingebouwde stereomicrofoon is geschikt voor standaard-opnamesituaties. Voor optimale spraak en muziek worden echter externe XLR-microfoons aanbevolen. De bedieningsknoppen voor het geluid zitten achter een rookglazen kapje. Hier vindt de gebruiker onder andere de omschakeling tussen in/extern, de lijn-in en 48kV voeding. Het volume valt met twee draaiwiel-tjes, 1 per kanaal, nauwkeurig bij te regelen.

Praktijk
Op het eerste gezicht lijkt de Panasonic AG-AC body aan de forse kant maar vanuit de hand valt dit reuze mee. De magnesium-legering met plastic bekleding maakt de camcorder zowel robuust als licht en zeker niet te zwaar. Over de bediening is goed nagedacht. Vrijwel alle belangrijke knoppen zitten aan de linkerkant en er is een optimale combinatie tussen keuzeknoppen, multipositieschakelaar en menu’s. Daarmee valt de camera snel geheel naar de eigen hand te zetten.

Aan de achterzijde zitten de twee slots voor de SDHC- of SDXC-geheugenkaarten. Deze zijn snel te wisselen en vormen tevens elkaars back-up als een kaartje vol raakt. Gebruik minimaal klasse 6 kaarten anders wordt het schrijf- en leeswerk van de AV-data echt te traag! Op de achterzijde zitten verder ook de belangrijkste aansluitingen HDMI, FireWire DV (IEEE 1394), USB 2.0 en 8-bit HD-SDI.

Er is relatief weinig beeldruis. Wie in donkere situaties wil videofilmen heeft de beschikking over een stevige gain (= beeldversterking) van maximaal 24dB. Dat geeft naast zichtbaar beeld echter wel ruis. De DRS (Dynamic Range Stretch) optie voorziet in een zogenaamde knee- en gammacurve waarmee de contrast omvang kan worden bijgeregeld. Dat voorkomt uitgebleekte hoge lichten en schaduwen zonder details. Er zijn instellingen voor gamma en bioscoop-look plus programmeerbare Scene Files. De HD AVCHD CODEC integreert naadloos met gerenommeerde montagepakken zoals Adobe Premiere Pro, Sony Vegas Pro, Final Cut Pro X en Avid Mediacomposer. Maar ook diverse amateur NLE-software kan er mee aan de slag.

Conclusie
De reeds genoemde kwaliteit bij beeld en geluid plus het relatief eenvoudige bedieningsgemak maken de Panasonic AC160AEJ tot een fel begeerde topcamera voor de gevorderde videoamateur en kleine professionele videomaker.

EDITORS' CHOICE