REVIEW

Bob Dylan 30th Anniversary Concert Celebration

Eric de Boer | 28 september 2014

16 oktober 1992 was een memorabele dag voor muziekliefhebbers van over de hele wereld, en zeker in New York. Ter ere van het dertigjarige jubileum van Bob Dylan als commercieel artiest kwamen diverse grootheden uit de wereld van rock, folk, blues en country samen om de bard te eren. Diverse songs van hem werden uitgevoerd, waarvan enkele met de meester samen. Het grootse concert is nu op vinyl verschenen.

Eerder dit jaar bracht Sony al een dvd en (Full HD) Blu-ray met geremasterd materiaal van Bob Dylan - The 30th Anniversary Concert Celebration uit. De samenwerking tussen Sony en Music On Vinyl maakte het ook mogelijk om de registratie van het immense concert uit 1992 uit te brengen op vinyl, waarbij men ook de geremasterde bron heeft mogen gebruiken. Het resultaat is een Deluxe Edition Boxset, waarin vier LP’s in bedrukte binnenhoezen en een acht pagina’s tellend boekwerk zitten. De geremasterde versie bevat tevens twee bonustracks, die ook op het vinyl terug zijn te vinden.

Het concert, dat op die oktoberdag voor Bob Dylan werd georganiseerd, vond plaats in het New Yorkse Madison Square Garden. Diverse artiesten vulden het bijna vier uur durende concert met tracks van Dylan, ondersteund door de overblijvende leden van Booker T. And The MG’s. Donald Dunn (basgitaar) en Steve Cropper (gitaar) vormden dus de huisband van die dag, aangevuld door Anton Fig en Jim Keltner op drums. Bandleader G.E. Smith (Saturday Night Live) nam de muzikale leiding op zich.

Het spreekt voor zich dat een dergelijk concert vrijwel alleen maar voor hoogtepunten zorgt. Met zoveel albums op zijn naam is het repertoire van Bob Dylan een dankbare bron geweest om uit te mogen putten. Dat er met veel plezier gemusiceerd werd, is goed te horen op de vier albums, en natuurlijk komen alle grote hits voorbij. Bob Dylan participeert aan of treedt op als solo artiest op de tracks It’s Alright (I’m Only Bleeding), My Back Pages, Knockin’ On Heaven’s Door en Girl From The North Country. Maar ook Eric Clapton (die een geweldige uitvoering weggaf van het nummer Don’t Think Twice, It’s All Right), John Mellencamp (o.a. Like A Rolling Stone), Stevie Wonder (met een fraaie uitvoering van Blowin’ In The Wind) en Lou Reed (Foot Of Pride) maakten hun opwachting. Speciaal is de Ierse uitvoering van When The Ship Comes In, met The Clancy Brothers & Robbie O’Connell en Tommy Makem in de hoofdrol. Ook de uitvoeringen van Masters Of War (van Eddie Vedder en Mike McReady), It Ain’t Me Babe (June Carter Cash en Johnny Cash) en Just Like A Woman (Ritchie Haven) zorgen voor veel luisterplezier.

   

Het namenlijstje gaat verder, want ook Willie Nelson, The Band, Kris Kristofferson (met een nogal aanstekelijke uitvoering van I’ll Be Your Baby Tonight), Johnny Winter, Tracy Chapman (The Times They Are A-Changin’), Ron Wood, Mary-Chapin Carpenter, George Harrison en Chrissie Hynde (met het mooie I Shall Be Released) vonden hun weg naar het podium. Neil Young, die zowel Just Like Tom Thumb’s Blues als All Along The Watchtower ten gehore bracht, klonk niet altijd even zuiver. Toch geeft ook deze uitvoering van de man die de avond doopte tot ‘Bobfest’ de compositiekwaliteiten van Dylan gestalte. Sterke tracks blijven altijd overeind. Tom Petty & The Heartbreakers gaan op een fraaie rock ‘n’ roll-manier aan de haal met Rainy Day #12 &35 en Roger McGuinn (bekend van o.a. The Byrds) zet Mr. Tambourine Man memorabel neer. De bonustracks bestaan uit de oefenversie van Eric Clapton’s optreden en Sinead O’Connor’s interpretatie van de track I Believe In You.

Dat Bob Dylan – The 30th Anniversary Concert Celebration een groots muzikaal feest is voor de liefhebber van zowel zijn tracks als de diverse artiesten die in Madison Square Garden hun eerbetoon lieten horen, mag duidelijk zijn. De acht plaatkanten bieden enorm veel muziekplezier! Daarnaast is het concert in deze tijd uniek te noemen, want van alle meewerkende artiesten zijn er inmiddels veertien die het heden voor het eeuwige hebben verruild. Dat maakt van deze LP-box een extra leuk hebbeding voor analoge fans. Klankmatig gezien is het concert wisselend, sommige tracks zijn nogal rommelig of lichtvoetig van klank, terwijl andere nummers meer macro- en microdynamiek bieden. Vanuit audiofiel oogpunt bezien is deze persing (en de bron) niet bepaald een evenwichtig hoogtepunt te noemen, maar plezier valt er zeker aan te beleven. Wie goed oplet ziet overigens dat dit ook de duizendste Music On Vinyl-persing is (het catalogusnummer van deze boxset is MOVLP1000).

Jammer is wel de kwaliteit van de persing; op diverse platen zijn wat vlekken te zien die in het vinyl zijn geperst. Dit kan liggen aan vuile persen of inferieur vinylgranulaat, maar gelukkig zijn de vlekken op mijn recensie-exemplaar niet hoorbaar. Wel hebben kant 2 van LP1 en LP 4 te maken met een lichte hobbel, iets dat te maken zal hebben met een te snel of inaccuraat productieproces. Wat ik eigenlijk niet gewend ben van dit label, en wat eigenlijk niet voor zou mogen komen. Want laten we wel wezen, vinyl is niet goedkoop. De hobbels waren gelukkig redelijk te verhelpen en het muzikale genot werd er niet door beïnvloed. Wie deze boxset wil aanschaffen, doet er in elk geval goed aan de LP’s even stuk voor stuk te bekijken. Want muzikaal gezien is de boxset iedere bestede euro zeker waard!

Muziek: 9
Klank: 7
Kwaliteit persing: 5

Label: Music On Vinyl
Speelduur: plm. 158 minuten
Website


EDITORS' CHOICE