NIEUWSGuru

Eerste luistershow Da Capo High End Audio

Het is nog maar relatief kort geleden dat mijn hoofdredacteur mij benaderde met de vraag of ik weer zin had om verslag te doen van een audiowinkelshow. ‘Ah’ zei ik. ‘om welke winkel gaat het dit keer?’ ‘Da Capo High End Audio’, was het antwoord. En terwijl mijn lippen al op het punt stonden om de woorden van enkele bekende high-end winkelnamen te vormen, klapten mijn kaken weer net zo snel op elkaar. Want in mijn geestelijke bibliotheek bestond er namelijk nog helemaal geen Da Capo! Als klap op de vuurpijl blijkt deze pas eind 2011 gestarte winkel, ook nog eens op slechts een kwartiertje afstand van mijn woonplaats te zijn gelegen. Dus op pad naar deze nieuwe ster aan het audiofirmament.
 

Voordat ik op deze allereerste officiële show van Da Capo High End Audio wil ingaan, ben ik eerst eens in de ontstaansgeschiedenis van deze winkel gedoken. Oprichter en tevens eigenaar Björn Jeroen Tidström (roepnaam Jeroen) is eigenlijk al zijn hele leven verknocht aan muziek. Niet zo vreemd natuurlijk als beide ouders beroepsmusici zijn (moeder pianiste en vader viool) en de radio thuis de hele dag op radio 4 afgestemd stond. Mede door deze ouderlijke beroepen had hij de enorme luxe dat hij vaak mee mocht naar klassieke concerten. Vooral grote oratoriumwerken zoals de Hohe Messe van Bach of de Messiah van Händel vond hij toen al adembenemend mooi. Door het ongebreidelde enthousiasme van zijn ouders en uiteraard ook zijn eigen muziekliefde, zette hij uiteindelijk dan ook niet geheel onverwacht zijn eerste schreden op het pad van het edele pianospel. Iets waar hij in eerste instantie veel plezier aan beleefde, maar gaandeweg door zijn fascinatie voor die grote en machtige klanken van een echt symfonieorkest, ook tot een belangrijke omslag heeft geleid. Want de behoefte om deze zinnenprikkelende ervaring ook thuis te kunnen beleven, zorgde er in toenemende mate voor dat hij als puber steeds minder piano ging spelen en steeds meer geld in een echt goede geluidsinstallatie begon te steken. Deze liefhebberij is vervolgens steeds verder uit de hand gelopen en heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting en start van zijn bedrijf Da Capo High End Audio. Deze naam is niet toevallig gekozen en betekent vrij vertaald, het opnieuw spelen van de bladzijde van de muziekpartituur. Iets wat ook bij een audio set natuurlijk zeer van toepassing is. Want een mooi stuk muziek wil je graag vaak opnieuw horen! De start van het bedrijf was vervolgens een droom die uitkwam en waarbij Jeroen zich in eerste instantie vooral op mooie vintage occasion producten ging toeleggen. Hierdoor ontstond aanvullend een mooi maar bescheiden assortiment van de toppers van gisteren. In de loop van 2012 zijn daar vervolgens ook nieuwe producten van een aantal zorgvuldig geselecteerde importeurs zoals Audiopart (Duevel luidsprekers), Hear Everything Audio Import (Guru luidsprekers), Audionord Europe (Magnepan luidsprekers), Dynamic Solutions (Master luidsprekers, Mirror Image elektronica) en Easy Audio (Sign®Audio Technology kabels) bijgekomen. Da Capo heeft inmiddels het importeurschap van Holographic Audio elektronica verworven en vertegenwoordigt dan ook vandaag de dag niet alleen het leeuwendeel van de hierboven genoemde producten. Maar ook was de tijd rijp om met deze merken een eerste show te houden. Op 27 en 28 september was het dan zover en werden een tweetal sets door bovengenoemde importeurs zelf gedemonstreerd.Showtime 1

Ik besluit de show op zaterdag te gaan bezoeken en eenmaal in de auto besef ik dat ik eigenlijk nog maar bar weinig bij Da Capo als winkel kan voorstellen. Oftewel een goede reden om onder het genot van een werkelijk strakblauwe hemel en een stralende zon, koers naar de gemeente Kerk-Avezaath te zetten. Daar aangekomen blijkt het adres Daver 12 een vrijstaand woonhuis met garage te herbergen en bovendien voor een winkel ideaal aan het eind van deze doorlopende weg gelegen te zijn. Ondanks de relatieve onbekendheid van deze nieuwe winkel, is het tijdens mijn aankomst rond het middaguur al een drukte van belang. Niet alleen staan er de nodige auto’s en motoren geparkeerd, maar bij het betreden van het erf en de tuin blijkt meteen dat deze show een hoop nieuwsgierige muziekliefhebbers heeft weten aan te trekken. En als klein wonder, ook veel gezichten die ik ook bij andere beurzen of winkels nog nooit ben tegengekomen! Om alle verwachte aanwezigen goed ter wille te kunnen zijn, heeft Jeroen als extra een grote partytent geplaatst. Hier kunnen de bezoekers keurig worden opgevangen en verwelkomd en staan meer dan genoeg tafels en stoelen en de verzorging van de inwendige mens paraat. Aanvullend en ter verhoging van de sfeer zijn er in deze tent ook een behoorlijk aantal serieuze audioproducten zichtbaar en zelfs een heuse en zeker niet onverdienstelijk spelende set opstelling. Als luidsprekers staan hier de kleine maar zeer groots en krachtig presterende Guru Audio QM10 luidsprekers opgesteld. Terwijl de elektronica door het Zweedse Holographic Audio wordt verzorgd. Kabels zijn tenslotte een samenspel van eigen ontwerp Da Capo exemplaren en types van Sign®Audio Technology. Ondanks de informele en bijzonder ontspannen en gezellige sfeer en de uiteraard slappe tentwanden, weten de kleine, dappere Guru’s zelfs in zo’n praktisch open ruimte, de muziek nog steeds van een echt dragend laagfundament te voorzien. Het geluid komt daarbij evenwichtig, dynamisch en pakkend over en de eerste toon is dus al meteen gezet. Buiten deze set trekt ook de gloednieuwe, prachtig luxe uitvoering van de nieuwe Mirror Image toplijn voorversterker, de nodige aandacht.Showtime 2
Na deze tent wordt het tijd voor het echte werk en begeef ik mij naar de tot luisterruimte omgebouwde garage (4 x 5,80 meter). En als ik het over ombouwen heb, dan is het dit keer ook echt omgebouwd en verbouwd. Want eenmaal binnen herinnert nog maar bar weinig aan de oorspronkelijke functie. De wanden waren namelijk goed geïsoleerd, daarna bekleed met gipsplaat en voor wat extra diffusie, zelfs voorzien van een speciaal reliëfbehang. De vloer bestaat verder uit een met linoleum bedekte betonnen smeervloer met vervolgens een hoogpolig wit kleed voor de nodige extra eerste reflectiebeheersing. Als laatste zorgen twee dikke rode veloursgordijnen onder het op 230 cm aangebracht balkenplafond, voor de rest van de behoorlijk aangename akoestiek. De demonstrateur van deze ruimte blijkt vervolgens niemand minder dan Rick Paap te zijn. Een persoon die ik al jaren om zijn kennis en kunde waardeer en tevens de maker is van de door mij al inmiddels zes jaar als referentie gebruikte Master Contemporary C luidsprekers. Maar ook nationaal is Rick (zeer) bekend om zijn bijzonder goed ontwikkelde en getrainde eigenschappen. Kwaliteiten om in nagenoeg iedere situatie een topgeluid neer te kunnen zetten en dat is best zeldzaam tegenwoordig.

Waren het vrijdag nog de bovengenoemde Master luidsprekers die de aanwezige luchtmoleculen in beweging brachten. Deze zaterdag zorgen de bijna kamerdeurgrote Magnepan MG3.7 paneelluidsprekers voor de uiteindelijke weergave. Een primeur vormen verder na jarenlange noeste arbeid, de definitieve versies van alle hier aanwezige Mirror Image elektronicaproducten. Dus in dit geval een boven ladende cd-speler, een buizenvoorversterker en twee mono solid state eindversterkers. Bekabeling is een per situatie zorgvuldig uitgekozen samenspel van merken en types van Brain Power, Hovland, Kemp (Reference), Essential Audio Tools en Nirvana. Afsluitend zorgen nog twee DAAD 4’s van het Italiaanse Acustica Applicata voor wat extra sturing van de tonale balans en het 3D ruimtebeeld. Al bij de eerste klanken is meteen hoorbaar dat hier een uitstekend samengestelde set speelt. Enerzijds hoor ik meteen het ultrasnelle, schone, grootse en zeer afgebakende geluid wat vooral goed opgestelde grote Magnepan’s altijd zo kan kenmerken. Maar ook kan ik heel goed de opmerkelijk volle tonale balans, kracht, ‘jump factor’ en het dynamische live karakter wat de mij zeer goed bekende Mirror Image elektronica zo typeert, waarnemen. Het uiteindelijke samenspel is duidelijk meer dan de som der delen en daar profiteert eigenlijk alles van. Eindresultaat is dat ondanks de nog niet helemaal optimale ruimte, de weergave meteen bij de beste Magnepan demo’s van dit jaar mag aansluiten. Grote klasse en ook meteen een mooie opsteker voor deze nieuwe dealer!

Conclusie 
In een tijd waar zelfs gerenommeerde hifiwinkels het onderspit tegen de recessie en de nog immer afwachtende consument moeten delven, is het gewoon ontzettend leuk en positief dat er nog nieuwe ondernemers durven op te staan. Mensen die met hun eigen denkbeelden, idealen en een maximale servicegraad, de hedendaagse consument hopelijk weer weten te bereiken. Da Capo High End Audio zal zich daarbij uiteraard net als alle andere eventueel nieuwe winkels die momenteel opstaan, zich de komende jaren nog moeten gaan bewijzen. Maar de (muzikale) motivatie en ondernemingszin zijn er absoluut en een ijzersterk argument om ook eens een keer bij deze kleine maar wel leuke en vernieuwend frisse winkel te gaan kijken. Grote bonus is dat eigenaar Jeroen Tidström zich daarbij ook gesterkt kan voelen door de kennis en kunde van de door hem gevoerde merken en importeurs. Goedkoop op internetkopen is namelijk ook niet alles. Zeker niet als het op de aanschaf van high-end producten aankomt!

Da Capo High End Audio
tel: 06-48539881
e-mail: info@dacapohighend.nl
www.dacapohighend.nl


EDITORS' CHOICE