REVIEW

Recensie: The Sandhamn Murders (dvd-serie)

Sandhamn is een schilderachtig eilandje in de archipel van Stockholm. Maar zoals al vaker in misdaadseries aangetoond, ook op rustige plekjes wordt er soms druk gemoord. De drie in deze box verzamelde verhalen, elk opgedeeld in drie afleveringen van een kleine drie kwartier, zijn gebaseerd op de boeken van de Zweedse bestsellerauteur Viveca Sten. 

Een zaak brengt de stugge inspecteur Thomas Andreasson (Jacob Cedergren, Submarino) naar het eiland waar hij ook een vakantiehuisje heeft. Om persoonlijke redenen die pas veel later duidelijk worden wil hij van het huisje af, maar op dat besluit komt hij terug.

Er is een lijk gewikkeld in een visnet gevonden door de mooie Nora (Alexandra Rapaport), die een oud klasgenoot van Thomas blijkt. Haar huwelijk sneuvelt en de door verre van subtiele vioolklanken ondersteunde blikken richting Thomas zijn doorlopend zwoel en vol verlangen. De amoureuze toenadering die drie verhalen lang in de lucht hangt komt steeds net niet tot stand. Heel sneu.

Naast voor de afwikkeling van moordzaken is er in deze serie veel aandacht voor de kleine samenleving, waarin de sociale controle alom aanwezig is, en voor de schoonheid van het landschap. De makers wilden er echter geen truttige Midsomer Murders van maken en houden het tempo lekker hoog.  

Buitengewoon zwak in deze serie is de simplistische, clichématige manier waarop persoonlijke relaties uitgewerkt worden. Daarnaast bevat de plotontwikkeling regelmatig toevalligheden die de geloofwaardigheid ook onder druk zetten. De overdadige muzieksaus die iedere emotie zo nodig moet illustreren of aandikken geeft dan de nekslag.

Een hoogvlieger in het enorme Scandinavische thrilleraanbod is deze tussen 2010 en 2013 gemaakte reeks dus niet echt. Desalniettemin best onderhoudend als je niet al te kritisch kijkt.  

Aanvullende informatie:
Zweden 2010-2013
Speelduur: 9 x 43 minuten (3 DVD’s)
Regie: Niklas Ohlson, Mattias Ohlsson, Marcus Olsson
Met: Jacob Cedergren en Alexandra Rapaport
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1, Zweeds gesproken
Uitgave: Lumière 


EDITORS' CHOICE