NIEUWSNagra

Nagra HD DAC met MPS geïntroduceerd

Redactie HiFi.nl | 02 juli 2014 | Nagra

Sinds de uitvinding van de eerste Nagra recorder in 1951, is deze Zwitserse fabrikant nooit meer gestopt met het streven naar perfecte geluidsweergave. Nieuw is de Nagra HD DAC digitale/analoge omzetter, die recent in zijn definitieve versie op de high-end München 2014 is geïntroduceerd.  De DAC is ook verkrijgbaar met MPS meervoudige voeding. 

Deze ‘high-definition’ DAC maakt gebruik van technologie die is gebaseerd op dubbel DSD-formaat met een sampling-frequentie van 5,6 MHz. Oftewel 128 keer hoger dan een standaard audio-cd en zelfs nog tweemaal hoger dan een SACD. Voor het digitale deel is er intensief met de befaamde ontwerper Andreas Koch van AKDesign samengewerkt. Andreas stond aan de wieg van het DSD-formaat en heeft een grote reputatie in professionele studio omgevingen. Het ontwerpteam heeft zich in eerste instantie op de optimalisatie van de signaalwegen en klokprecisie geconcentreerd, waarbij tevens oplossingen voor de meest voorkomende problemen als digitale drift en jitter zijn gezocht.

De ultieme uitdaging was het bereiken van het type weergave zoals normaliter vooral aan analoge mastertapes voorbehouden schijnt te zijn. Tijdens een proces van ontelbare luistersessies is getracht de techniek zo te modeleren dat muziek in zijn meest pure vorm kan worden gereproduceerd. Oftewel een waarheidsgetrouwe weergave van transiënten en harmonischen en vooral gevrijwaard van de traditionele artefacten die tot op heden D/A conversie altijd zo heeft getypeerd. 

De Nagra HD DAC D/A omzetter is tenslotte ook ontworpen om flexibel en veelzijdig te zijn. Zo bevat de DAC een uitgebreid aansluitpaneel met plaats voor alle gangbare verbindingsstandaards en is het in staat om alle formaten van PCM 24 bits tot 384 kbit/sec, DXD en DSD x2 te verwerken.

Nagra MPS meervoudige voeding
De optionele Nagra MPS ultra hoge kwaliteit voeding, is bedoeld om tot vier Nagra apparaten tegelijkertijd van de meest zuivere stroom te voorzien. Net als de BPS phono voorversterker, wordt ook de Nagra MPS geleverd in een standalone aluminium behuizing, voorzien van dezelfde afmetingen en vorm. Feitelijk stelt het de aangesloten apparatuur vooral in staat om zijn onderhuidse potentieel volledig te benutten en daarmee het algehele muzikale realisme nog verder te verhogen, aldus Nagra.

Het voorpaneel van deze voeding beschikt over een scherm waar de gebruiker desgewenst zowel de netspanning, de spanning van elke uitgang als de toestand van de accu kan monitoren. De MPS kan worden in- en uitgeschakeld met een Nagra afstandsbediening en wordt tevens geleverd met zowel input- als outputtriggers die eventueel door een domoticasysteem kunnen worden aangestuurd. In combinatie met een geschikt apparaat zoals bijvoorbeeld een smartphone, kan deze voeding ook op afstand worden bediend. Deze ‘domotica lus’ kan tenslotte ook nog worden gebruikt om de andere componenten binnen het hi-fi systeem in of uit te schakelen. Meer info is te vinden via importeur Symphony Audio

Prijzen:
NAGRA HD DAC zonder netvoeding                € 18.950,-
met 2 x ACPS2 enkelvoudige netvoeding       € 20.950,-
met MPS meervoudige netvoeding                 € 23.950,-


EDITORS' CHOICE