NIEUWSYamaha

Nieuw: Yamaha AVENTAGE RX-A740 en RX-A840

Redactie HiFi.nl | 02 juli 2014 | Yamaha

Met de netwerk-AV-receivers RX-A740 en RX-A840 presenteert Yamaha twee nieuwe modellen van de AVENTAGE-serie. Ze bieden beide audio- en videokwaliteit in 24bit/192kHz en respectievelijk 4K Ultra HD.

CINEMA DSP 3D zorgt aldus Yamaha voor een nog intensievere beleving van de thuisbioscoop en games. Uitgebreide netwerkmogelijkheden maken streaming in thuisnetwerk vanaf de computer of een NAS mogelijk. Bovendien worden Apple Airplay, Spotify, Napster en internetradio ondersteund.

De 7.2 surround-sound wordt bij de RX-A740 met 150 Watt per kanaal versterkt, de RX-A840 biedt zelfs 160 Watt per kanaal. Er zijn uitsluitend met de hand geselecteerde onderdelen gebruikt, zoals bijvoorbeeld de Burr-Brown DAC's met 24bit/192 kHz voor alle kanalen. Alle afzonderlijke componenten van de AV-receivers - van de elektronische onderdelen, de vijfde staande voet met Anti-Resonance Technology (A.R.T. Wedge) tot het speciaal uitgekozen aluminium frontpaneel - zijn afgestemd op optimale geluidskwaliteit.

4K-Ultra-HD en 3D
Beide nieuwe AVENTAGE-modellen zijn niet alleen compatibel met video in de hoge resolutie 4K-standaard, maar veranderen via upscaling signalen op een lagere resolutie in Ultra-HD-kwaliteit. De AV-receivers gebruiken ook de nieuwste HDMI-versie voor 6 ingangen en 1 uitgang (RX-A740), respectievelijk 8 ingangen en 2 uitgangen (RX-A840). Op die manier kunnen 4K-signalen met 50 of 60 beelden per seconde worden overgedragen. Voor een ruimtelijke beeldbeleving wordt 3D ondersteund. Bovendien zorgen de hoogwaardige Video Processing met precieze Deinterlacing en de Deep Colour-ondersteuning voor maximale videokwaliteit.

Geïntegreerde WiFi vooor audiostreaming
Door de geïntegreerde WiFi-module zijn de modellen in een handomdraai verbonden met het thuisnetwerk om bijvoorbeeld muziek direct vanaf de computer of de NAS te streamen. Daarbij worden zowel hoge resolutie formaten zoals FLAC of WAV met 192kHz/24-bit en Apple Lossless ondersteund. Als gecomprimeerde formaten zoals MP3 worden afgespeeld, perfectioneert de Compressed Music Enhancer deze en verrijkt ze met een helderder en beter geluid, aldus het merk.

AirPlay, HTC Connect, Spotify & Napster
Ook de draadloze weergave via Apple AirPlay wordt ondersteund, evenals de overdracht via HTC Connect vanaf compatibele smartphones. Met Wireless Direct kan mobiele apparatuur bovendien zonder een omweg via het netwerk worden verbonden. De diensten Spotify en Napster bieden op de AV-receiver bovendien toegang tot miljoenen muziektitels. Via vTuner kunnen heel veel internetradiozenders worden ontvangen.

Aansluitingsmogelijkheden en Multi-zone-functie
Om eenvoudige bekabeling te kunnen garanderen, beschikken de AV-receivers naast de HDMI-aansluitingen ook over veel analoge in- en uitgangen, twee coaxiale ingangen, twee optische ingangen en een USB-poort aan de voorkant voor mobiele apparatuur en opslagmedia. De RX-A840 beschikt bovendien over een phono-ingang voor een platenspeler. Een afneembare stroomkabel maakt het gebruik van individuele hoogwaardige kabels mogelijk.

Intuïtieve bediening
Alle functies van de RX-A740 en de RX-A840 kunnen comfortabel via de meegeleverde systeemafstandsbediening worden bediend. Als alternatief biedt Yamaha de gratis AV Controller App voor Apple iOS en Android aan: op die manier worden tablet of smartphone de intuïtieve afstandsbediening via het touchscreen. De SCENE-functie maakt het mogelijk om met een druk op de knop alle instellingen voor de gewenste toepassing in te stellen, bijvoorbeeld voor televisie, radio of Blu-ray.

Met Zone 2 kan naast de Home Cinema ook een tweede ruimte worden voorzien van beeld en geluid. Met de RX-A840 is in de Party-Modus zelfs de weergave zonder vertraging van hetzelfde signaal in alle zones mogelijk – op die manier klinkt op feestjes in het hele huis dezelfde muziek.

De nieuwe Yamaha AVANTAGE AV-receivers zijn vanaf augustus 2014 verkrijgbaar in de vakhandel. De adviesverkoopprijs bedraagt 749,00 euro voor de RX-A740 en 899,00 euro voor de RX-A840. 

MERK

EDITORS' CHOICE