ARTIKELSony

Drie vakantietoppers: Sony HDR-CX730, Panasonic HC-X900 & Canon Legria HF S30


Ulco Schuurmans | 09 juli 2014 | Sony

Wie echt meer van zijn of haar vakantiefilms wil maken gaat op zoek naar de betere camcorder. Echt iets goeds dat lekker compact en toch comfortabel te bedienen valt, een prima beeldkwaliteit geeft, niet al te moeilijk te bedienen valt en ook nog eens het geluid naar behoren registreert. Wij kozen uit dit genre een drietal vakantietoppers.

Alledrie de hier besproken camcorders behoren tot de betere klasse geschikt voor de videoamateur die hogere eisen aan beeld en geluid stelt. De prijs ligt onder de € 1.000,- en de opnamekwaliteit is Full HD 1920 x 1080 pixels in AVCHD. Het gaat om korte bespreken en de goede praktijkindruk die deze camcorders voor het opnamedoel vakantie maken.

Sony HDR-CX730
Een camera die echt rekening houdt met het wiebelige en actievolle vakantieleven. De Sony HDR-CX730 beschikt namelijk over Balanced Optical Steadyshot (BOS)-systeem dat 13 maal krachtiger is in het elimineren van ongewenste camerabewegingen dan zijn voorgangers. Met BOS is het mogelijk dat de gebruiker tijdens het filmen gewoon kan lopen zonder dat dit in het beeld valt terug te zien. Uiteraard videofilmt deze camcorder in Full HD 1080p met verschillende beeldsnelheden. De cameraman kan bijvoorbeeld kiezen voor de 50p opnamemodus of de 25p-modus om de films meer de vloeiende bioscoopsfeer te geven. Deze filmuitstraling valt verder te versterken door het toepassen van de CinemaTone gamma en CinemaTone Color. De volgende resoluties zijn beschikbaar: 1920 x 1080/50p, 1920 x 1080/50i, 1920 x 1080/25p, 1440 x 1080/50i, 720 x 576/50iDe sensor is van het Exmor R0CMOS-type en 1/2,88 inch groot. Het totaal aantal beeldpixels is 6,6 Mps. De Bionz beeldprocessor staat garant voor een prima beeldkwaliteit ook bij matig licht. Als zoomobjectief een Sony G 10 maal optiek met als grootste groothoek 26 mm en dat is heel wat voor een camcorder De AF is relatief snel. Alleen de scherpstelling valt ook automatisch te bedienen. Alle overige functies zijn geheel automatisch. De te schieten en opgenomen beelden bekijkt u naar keuze op een 3 inch Xtra Fine LCD-scherm met 921.000 of de elektronische zoeker. Tevens is de CX730 voorzien van een elektronische viewfinder.Het gevoelige microfoon-ontwerp met Closer Voice en automatische windruisonderdrukking legt de geluiden vast in 5.1-kanaals surround sound. De term closer voice duidt er al op dat met name  de spraak (stemmen) beter uit de audioverf komt. Er is een 3.5 mm aansluiting voor een externe microfoon. Al met al zonder meer een goede vakantiecamera die voldoende lichtsterk is, tal van lastiger opnamesituaties de baas blijft en naar tevredenheid met het geluid omgaat. Dankzij de BOS ook iets voor de wandelaar en rustige fietser.

Panasonic HC-X900
De opvolger van de gerenommeerde Panasonic HDC-SD900 is het model HC-X900. Ook hier een wat grotere compacte camcorder die toch lekker ergonomisch in de hand ligt. De HDC-X900 heeft een aantal sterke punten: 1. Een voor dit genre bijzonder lichtsterke camcorder op basis van de 3-MOS beeldchip en F1.5 12 maal objectief. 2. Een groot LCD-scherm van 9 cm en 384.000 pixels. 3. Kan ook handmatig scherpstellen en zoomen. 4. Met behulp van een optische VW-CLT2 adapter zijn er 3D opnamen in AVCHD MV mogelijk.De groothoek haalt 29,8 mm en dat is lang niet slecht. Opnemen gaat in de maximale kwaliteit van Full HD op 50p. De bediening verloopt via het touchscreen en logische menustructuren. Een flitser is ingebouwd voor fotografie. Bij het kijken in de zoeker schakelt deze automatisch in. Helaas is deze elektronische zoeker enigszins aan de kleine kant. Andere interessante opties zijn gezichtsherkenning en het hardware matig kunnen converteren van 2D naar 3D.Hoewel de 3D-opnamen via de optische adapter beperkter zijn als bij een echte tweelenzer zijn er in de praktijk best aardige stereoscopische vakantieshots mee te maken. Een leuke aanvulling op de vakantieherinneringen met diepte. Bij het videofilmen in 50p worden bewegingen goed vloeiend weergegeven. Op volautomatisch stelt de HC-X900 in vrijwel alle gangbare opnamesituaties naar tevredenheid in. Er is een AE-lock voor het bevriezen van de belichtingsinstellingen. Correcties voor de belichting gaan via het desbetreffende menu. Deze camcorder beschikt over een miniventilator om oververhitting te voorkomen. Indien storend valt de ventilator ook uit te schakelen. Het geluid op stereo 5.1 is heel bruikbaar voor locatie-opnamen tijdens de vakantie. Voor wie meer met geluid wil doen is er een aansluiting voor een externe microfoon en hoofdtelefoon.De Panasonic HC-X900 is de camera voor de vakantieganger die ook in minder lichtsterke omstandigheden wil werken en 3D achter de hand houden. Dan biedt deze camcorder relatief veel waar voor zijn geld.

Canon Legria HF S30
Ook Canon heeft een vakantietopper in het repertoire. De Legria HF S30 mikt op hoogwaardige Full HD-films, goed geluid, diverse handmatig instelbare functies en foto’s op een hoge resolutie. Aan boord zijn voor de opslag van beeld & geluid een 32 GB intern geheugen en twee SDXC-compatibele kaartsleuven. In het Flash-geheugen gaat maximaal 12 uur aan HD-video. Met Relay Recording wordt automatisch gedetecteerd wanneer een opslagmedium vol is, waarna de andere geheugenkaart wordt ingezet. De Full HD CMOS-sensor van 1/2,6 inch kent 8 Megapixels en wordt aangevuld door de DIGIC DV III-processor en Canon HD-video objectief met goede beeldstabilisatie (OIS). Het objectief heeft een zoomfactor van 10 maal en een matige groothoek van circa 47 graden.De handmatige instelmogelijkheden via het draaiwiel links onder het objectief werken redelijk comfortabel maar een instelring is beter. Idem gaan de instellingen via het menu van het touchscreen LCD-scherm wat onhandiger doch even wennen en je komt er wel uit. De beginner kan de Canon Legria HF S30 het beste op de volautomaat zetten. De HD-beelden zien er dan in de meeste gevallen meer dan goed uit en het geluid klinkt als een audioklok. Zet de beeldkwaliteit bij voorkeur in de hoogste AVCHD-stand. De lagere resoluties besparen weliswaar op opslagruimte maar doen de kwaliteit van deze camcorder geen eer aan. De prestaties bij matig licht zijn zonder meer redelijk.Het LCD-schempje meet 8,6 cm en 307.000 pixels. Tevens is er een kleine kleurenzoeker met 41.000 pixels om het beeld bij een teveel aan omgevingslicht te kunnen bekijken. Ook deze camera ligt lekker in de hand en wijst zich qua bediening grotendeels vanzelf. De Pre-opnamefunctie en instant AF dragen er zorg voor om geen beelden te hoeven missen. Voor de filmliefhebber zijn er de instellingen x.v. Color en 25p. Het geluid valt handmatig bij te regelen. Aansluiting voor een externe microfoon en hoofdtelefoon zijn aanwezig en er is een configureerbare microfoondemping voor het ondervangen van sterke volumewisselingen. Een prima vakantiecamera voor zowel de beginner als meer gevorderde gebruiker. En bij de kwaliteit van het geluid heeft deze camcorder een streepje voor.

Prijzen
Sony HDR-CX730 Circa 999,- www.sony.nl
Panasonic HC-X900 Circa 889,- www.panasonic.nl
Canon Legria HF S30 Circa 910,- www.canon.nl

EDITORS' CHOICE