REVIEW

Recensie: Short Term 12 (dvd)


Jan Luijsterburg | 26 juni 2014

Voordat Destin Cretton naar de filmacademie ging, werkte hij een tijdje in een opvanghuis voor jongeren. Hij maakte eerst een korte film over zijn ervaringen, die hij later uitwerkte tot een speelfilm. Rake typeringen van even krachtige als emotioneel gehavende personages in combinatie met broodnodige humor maken Short Term 12 tot een film die maximaal raakt zonder klef te worden.

De positie van Cretton wordt vertolkt door Nate, die zich onhandig introduceert met de motivatie dat hij met kansarme jongeren wil werken. “Hoezo kansarm?”, krijgt hij onmiddellijk om de oren. Met bullshit kom je hier niet ver.

De film draait vooral om de interactie tussen personeel en bewoners. Grace, die een relatie heeft met haar collega Mason en ontdekt dat ze zwanger is, wordt met haar eigen traumatische verleden geconfronteerd door de komst van Jayden, een tegendraads meisje dat een ingewikkelde relatie heeft met haar vader.

De conflicten worden keurig opgelost zoals dat hoort in een film, maar daarmee is Short Term nog bepaald geen mainstream werkje. De kracht zit hem in subtiele details, die de film een ontroerende echtheid geven. De dynamiek van een emotionele snelkookpan, zo typerend voor jeugdpsychiatrie, wordt invoelbaar gemaakt door knap, volkomen naturel acteerwerk en dynamische, los uit de pols cameravoering. Alsof je er er zelf bij bent. Mooi is ook de rol van de creatieve uitingen van de jongeren; tekeningen, een verhaal van Jayden en een rap van de jongen Marcus waarbij je het nauwelijks droog houdt.

Een geweldige film uit de Amerikaanse onafhankelijke cinema over een universeel, zeer relevant thema, in tijden waarin de organisatie van de geestelijke gezondheidszorg zo vaak ter discussie staat. Hier wordt eens fraai getoond dat het in de zorg niet over geld of macht zou moeten gaan, maar over mensen.

Aanvullende informatie:
VS, 2013
Speelduur: 93 minuten
Regie en scenario: Destin Cretton
Camera: Brett Pawlak
Montage: Nat Sanders
Met: Brie Larson, John Gallagher Jr, Stephanie Beatriz, Rami Malek
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: de Filmfreak
Officiële website

EDITORS' CHOICE