NIEUWSMarantz

Marantz breidt uit met SR5009 AV-receiver

Redactie HiFi.nl | 23 juni 2014 | Marantz

Marantz heeft de introductie van een volwassen AV-netwerkontvanger voor home cinema-gebruikers aangekondigd. Het nieuwe model is voorzien van WiFi en Bluetooth. De SR5009 borduurt voort op zijn voorgangers, maar is uitgebreid met meer slimme functies.

De nieuwkomer is uitgerust met verschillende netwerkmogelijkheden en geeft toegang tot een vrijwel onbeperkt muziekaanbod. De ontvanger is voorbereid op streaming dankzij de ingebouwde digitale mediaspeler, die via het netwerk muziekbestanden op een pc of extern opslagapparaat kan streamen. Vrijwel elk bestand is mogelijk, inclusief MP3-, WMA-, FLAC HD-, ALAC-, WAV192/24- en AAC-bestanden. Er is ook ondersteuning van Gapless voor afspelen zonder pauzes en DSD en AIFF zodat je volledig kunt opgaan in een live concert of klassieke opname. De SR5009 is geschikt voor Apple AirPlay en kan duizenden internetradiozenders openen, net als on-demand muziekstreamingservices, zoals Spotify Connect.

Het apparaat biedt een onopvallend versterkergedeelte. Hij is voorzien van een 7-kanaals versterker met een vermogen van 180 W per kanaal. Ook niet onbelangrijk: de nieuwste current feedback-topologie en de nieuwe HDAM's van Marantz zelf. Samen staan ze garant voor kracht en detail. De SR5009 is volgens Marantz eenvoudig te configureren voor weergave in meerdere ruimten door het aansluiten van een tweede paar luidsprekers op twee van de versterkerkanalen. Het resultaat: 5.1-kanaals surround-geluid in de hoofdruimte en stereogeluid van een andere bron in een andere kamer.

Hij is voorzien van acht HDMI-ingangen, waarvan één aan de voorkant, en twee HDMI-uitgangen. Daarmee is de SR5009 geschikt voor 3D en voor de 4K 50/60 Hz UHD-resolutie. De ontvanger is uitgerust met videoverwerkingstechnologie om SD- en HD-beelden op te schalen naar Full HD 1080 p en zelfs 4K 24/25/30 Hz.

Net als veel van de andere modellen van dit jaar heeft ook de SR5009 de nieuwste slimme ECO-modus van Marantz. Die brengt het stroomverbruik aanzienlijk omlaag als de ontvanger alleen wordt gebruikt voor achtergrondmuziek of op laag niveau.

De SR5009 is uitgerust met verschillende functies zoals een installatiehulp, automatische kalibratie met Audyssey MultEQ XT-ruimtecorrectie, vier Smart Select-knoppen, Multi-Room met verschillende mogelijke bronnen en een 'video uit'-modus. Er is ook een Marantz Remote-app voor smartphones en tablets. De SR5009 is vanaf augustus verkrijgbaar in het zwart en zilver-goud voor een consumentenadviesprijs van 899 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE