NIEUWSDenon

Nieuw: Denon AVR-X3100W

Redactie HiFi.nl | 19 juni 2014 | Denon

Denon kondigt een uitbreiding aan van de X-serie AV-netwerkontvangers. De nieuwe AVR-X3100W borduurt voort op de eerder uitgekomen AVR-X2100W en AVR-X1100W, maar heeft nog meer functies. Opvallendste kenmerken: de multi-zone, pre-out en aangepaste installatie.

De AVR-X3100W is voorzien van een versterker met 180 watt per kanaal, voor bioscoopgeluid en een gedetailleerde muziekweergave. In het audiogedeelte zijn audiodecoders met de hoogst mogelijke resolutie verwerkt, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, evenals DTS Neo:X, Audyssey DSX en Dolby Pro Logic IIz.

Audyssey Dynamic Volume biedt real-time volumeregeling en Audyssey Dynamic EQ ondervangt problemen met de surround-weergave bij lage volumeniveaus. Audyssey MultEQ XT stelt de luidsprekers (waaronder de subwoofer) automatisch af op de luisteromgeving van de kamer en de kenmerken van de luidsprekers. De AVR-X3100W kan zelfs Audyssey Pro-kalibratie aan.

Met zijn acht HDMI-ingangen en twee HDMI-uitgangen neemt deze AVR gelijktijdig de controle over alle digitale apparaten, zoals Blu-ray-spelers, gameconsoles, mediaspelers, videocamera's en nog veel meer. De videoprocessor is klaar voor toekomstige beelden in 4K Ultra HD met Full Rate 50/60 Hz en biedt doorvoer van 4:4:4 Pure Color 4K-subsampling - twee eigenschappen van de nieuwste HDMI-specificatie. De ontvanger kan SD- en HD-videobronnen omhoog converteren en transcoderen naar een resolutie van maximaal 4K Ultra HD met 50/60 Hz.

Via de twee HDMI-uitgangen kunnen verschillende programmabronnen worden aangesloten, dus gebruikers kunnen in de ene kamer genieten van een surround-film en in de andere van een apart stereoprogramma met video van een andere bron. Het 7.2-kanaals pre-out-gedeelte, de RS-232-poort en de flexibele versterkingstoewijzing maken aangepaste installatie van multi-zone-geluid en domotica mogelijk.

De meest in het oog springende aansluitopties zijn de ingebouwde WiFi en Bluetooth. Via AirPlay kan muziek worden gestreamd vanaf Apple-apparaten. Ook hebben gebruikers toegang tot hun muziekbibliotheek op apparaten die compatibel zijn met DLNA, zoals een NAS. Daarnaast kunnen ze kiezen uit duizenden internetradiozenders en muziek luisteren op Spotify via het nieuwe Spotify Connect-programma (abonnement vereist). Het systeem is voorzien van een USB-poort aan de voorzijde voor aansluiting van een USB-opslagapparaat of van een iDevice voor gelijktijdig afspelen en opladen. Al deze functies zijn te bedienen via de Denon Remote-app voor apparaten met iOS of Android.

De ECO-modus is ontwikkeld om het stroomgebruik onder controle te houden. Het effect hiervan is te zien in de ECO-meter op het scherm. In de modus Auto ECO schakelt het apparaat automatisch tussen de normale modus en ECO-modus, afhankelijk van het ingestelde volumeniveau. Het systeem, met zwarte afwerking, is verkrijgbaar vanaf augustus voor een consumentenadviesprijs van 999 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE