NIEUWS

Opmerkelijk: zelf houten speakers printen


Redactie HiFi.nl | 17 juni 2014

De ‘Spirulida’ luidspreker ziet er al opmerkelijk uit, maar het wordt nog beter: je kunt deze speaker zelf in hout laten printen. De meeste 3D-printers gebruiken plastic, maar er komen steeds meer andere materialen op de markt. Akemake, de ontwerpers van deze luidspreker, kozen voor 'Timberfill', een volledig natuurlijk materiaal, gemaakt door Fillamentum. 

Volgens het bedrijf ziet het Timberfill materiaal er niet alleen als hout uit, het gedraagt zich ook als hout, en was daarom een ideale keuze voor de luidspreker. Het ontwerp van de Spirulida is gebaseerd op een diepzee inktvis met dezelfde naam, spirulida. Luidsprekerkenners zullen ongetwijfeld nog modellen kennen die dit spiraalvormig ontwerp gebruiken. De Spirulida is wel een kleiner formaat, het gaat om een desktop-speaker.

Geïntrigeerd? Je kan de Spirulida volledig zelf bouwen, want Akemake maakt de ontwerpen vrij beschikbaar. Volgens Ondra Chotvinsky, de ontwerper van de luidspreker, duurt het ongeveer 18 uur om de luidspreker te printen. Hij wordt in twee helften gemaakt, zodat er geen support materiaal nodig is. Daardoor heeft het oppervlak de beste mogelijke afwerkingskwaliteit. Na het printen ben je nog een goede twee uur zoet met montage.

De totale kost zou op niet meer dan 120 dollar uitkomen:
Spirula Speaker uit Timberfill – 52 dollar
Driver – W4-1052SDF – 40 dollar
Spikes – SPS35/SC – 22 dollar per 4
RCA connectors – 7 dollar per paar

De volledige richtlijnen voor printen en assemblage vind je hier op de website van Akemake

EDITORS' CHOICE