REVIEW

Recensie: Het Nieuwe Rijksmuseum (dvd)

Jan Luijsterburg | 17 juni 2014

De langverwachte heropening van het Rijksmuseum ging vorig jaar gepaard met een waar publiciteitsoffensief. Je kon de televisie niet aanzetten of de krant niet openslaan zonder met de gebeurtenis geconfronteerd te worden. Het summum was deze prachtige vierdelige documentaire-reeks op televisie, die nu op DVD verschenen is. 

Vier DVD’s telt de box. Dat lijkt op het eerste gezicht nogal ruim bemeten voor vier afleveringen van ruim 50 minuten. Wat blijkt? De box bevat twee versies van de serie: een Engelstalige en een Nederlandstalige. Het verschil bestaat slechts uit de taal van de begin- en eindtitels en de ondertiteling, die ook, zoals gebruikelijk, via een keuzemenu op een enkele versie gekund had. 

De serie is een mooie demonstratie van het Nederlandse verschijnsel ‘polderen’. De ambitieuze plannen die in 2003 leidden tot de sluiting en het begin van de verbouwing van ons bekendste museum werden gigantisch vertraagd door politieke conflicten en bezwaren van burgers.

Het getouwtrek rond de fietstunnel die door het gebouw loopt en de aanbouw van een studiecentrum in moderne bouwstijl hielden de gemoederen meer bezig dan de inhoudelijke vernieuwing die nagestreefd werd in het museum, waarin de werken zodanig gerangschikt werden dat ze perioden uit de vaderlandse geschiedenis tot leven gingen brengen. Gefrustreerde directeuren, architecten en medewerkers alom, het personele verloop gedurende de ruim tien jaar die het project uiteindelijk duurde was groot. 

De neiging te fantaseren over de totstandkoming van deze box valt nauwelijks te onderdrukken. Nederlandse titels doen afbreuk aan de internationale status van het museum, dat kun je de vele buitenlandse bezoekers niet aandoen. Twee versies in de museumshop leggen wekt misschien verwarring. Na veel vergaderen (zo stel ik me voor) dit compromis: twee versies in een enkele box. De kostprijs van een dvd schijfje is nihil, dus waarom zou je karig zijn. Dan maar iedereen opgescheept met twee dvd’s die ongedraaid blijven. Ach, en het ziet er wel chique uit natuurlijk, zo’n box met vier dvd’s.

Maar ja, wat dan met de taal op de verpakking? Het woord Rijksmuseum is universeel, dus dat staat er vanzelfsprekend groots op. Maar daarboven: Het Nieuwe | The New. Met de Engelse woorden in iets kleinere letters. Oei. Dus ter compensatie er onder: The Complete Award-winning series by Oeke Hoogendijk. In zwarte letters op zwarte achtergrond, dus nauwelijks zichtbaar. Geweldig.

Waar een klein land groot in kan zijn. Dat is wat deze serie prachtig duidelijk maakt. Ongelofelijk dat al het gedoe geleid heeft tot zo’n mooi eindresultaat. Als film en als museum. 

Aanvullende informatie:
Nederland, 2013
Speelduur: 217 minuten
Regie: Oeke Hoogendijk
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: Cinema Delicatessen 
Distrubutie: de Filmfreak 
Online is de serie te zien via Holland Doc 


EDITORS' CHOICE