ARTIKELKanzy

Showverslag Café Engels

Het was een mooi hifi-weekend 16 en 17 april in het Rotterdamse Café Engels. Honderden liefhebbers lieten zich niet afleiden door het mooie weer, maar kwamen naar de Café Engels Show 2011 toe, dat ook dit jaar weer plaatsvond tegelijk met De Doelen Lente Hifi Show. Er was in Café Engels veel bijzonders te zien en te horen. De exposerende importeurs lieten hun nieuwste modellen zien, en demo-installaties van hoog niveau vertoonden hun kunsten.

De meest verbluffende demonstratie in Café Engels was te horen bij importeur Clofis, waar model C stond van het Franse Leedh. Volgens Christian Clobus, die Clofis leidt, betreft het een totaal nieuw concept dat problemen van traditionele luidsprekers vermijdt door traditionele bouwwijzen van luidsprekers consequent uit de weg te gaan. Volgens Clobus zijn de grootste veroorzakers van vervorming in traditionele luidsprekers de ophanging, de ijzerplaat bij de magneet, en de speeder bij de spreekspoel. "Deze zijn allemaal niet aanwezig", zei Clobus. En verder worden de laatste resonanties nog tegengegaan door de kleine, zeer stabiele behuizingen waarin de membranen rusten.

Het resultaat is een compact systeem, waarvan tweeter, middentoner en woofers in eigen behuizinkjes rusten. De twee laagweergevers stralen zijwaarts af, en werken push-pull, en zouden zo de laagweergave bereiken van een 17cm-conus.

De Leedh C (8.500 euro per stel) stond te spelen aan een systeem van Van Medevoort: cd-speler, DAC, voorversterker en twee monoblokken. De DAC betrof de nieuwe DA466, een 192 KHz/24 bits ontwerp met een nieuwe chipset en véél aansluitingen.

Met Wende Snijders in de cd-speler leverde deze set een biologerende voorstelling. Snel, luchtig, precies, zeer goede timing. Theo Wubbolts schreef al in HVT dat het geluid van de Leedh C hem deed denken aan de Quad ESL. Dat was precies de indruk die de verslaggever ook had. De Leedh is dan bijna net zo duur, door zijn compactere, minder imposante verschijning, en omdat hij veel dichter bij de achterwand mag staan, is hij een stuk praktischer.

Voor wie het laag nog wat dieper en luider mag, bestaan er varianten van de Leedh die meer laageenheden bevatten. Tot wel zeven aan toe!

Trends
Het apparatentype dat sterk in opmars is, is de losse D/A-converter. Was de DAC in vroeger jaren nog een weinig populair curiosum in de audiowereld, nu zitten deze apparaten duidelijk in de lift. De opkomst van notebooks, PC`s en streaming-apparaten als bron lijkt daar sterk debet aan te zijn.

We noemden al de Van Medevoort DA466, die met zijn twee USB-aansluitingen heel nadrukkelijk ontworpen is voor gebruik in installaties waar de computer een bron is. Verder was de nog jonge Bulgaarse firma Antelope in Café Engels vertegenwoordigd. Die toonde, behalve een indrukwekkend uitziende superklok, een reeks aan losse DACs: de Zodiac-lijn. De Zodiac heeft een kubusvormige behuizing en is er in drie varianten: Zodiac (1.500 euro), Zodiac+ (2.200 euro) en Zodiac Gold (3.500 euro). Allemaal hebben ze volumeregeling en twee koptelefoonuitgangen, en ingangen voor USB en S/PDIF. Verder naar boven in de lijn komen er zaken bij als een anti-jitterschakeling en een hoogwaardige potmeter (de `+`) en USB tot 384 KHz (de Gold).

Bij importeur Sonority werd de nieuwe Adam ARTist 5 CHECK gedemonstreerd. Deze actieve luidspreker is gepositioneerd als desktopluidspreker voor de consumentenmarkt. In Café Engels speelde het koppeltje ARTist 5`s aan een laptop van HP waarop iTunes draaide. Er was geen externe geluidskaart aangekoppeld, de Adams hingen er rechtstreeks aan. Importeur Sonority wilde op die manier duidelijk maken dat deze nieuwe Adam zonder verdere uitbreidingen van de PC al zeer geschikt is voor zijn taak als desktopluidspreker. En dat lukte heel aardig! De ARTist 5 klonk helder, gedetailleerd, en voor zijn grootte enorm laagrijk. De demonstratie was verbluffend, en maakt nieuwsgierig naar wat een betere externe DAC nog oplevert.

En bij bijna alle importeurs werd, behalve met cd of netwerk, ook met vinyl gedemonstreerd. Vinyl heeft, zo lijkt het, weer een vaste plaats veroverd in de high-endwereld.


EDITORS' CHOICE