Mark Levinson doet stoer met versterker van 14.500 euro

Harman heeft flink wat merken in z’n portfolio zitten, zoals Harman Kardon, AKG, JBL en Infinity. Op de High End Show kregen we echter enkel de ‘Luxury Audio Brands’ divisie te zien, en dan vooral Mark Levinson.

De afdeling van de Harman-groep omvat vier merken: Mark Levinson, Revel, JBL (Synthesis) en Lexicon. Je zou denken dat de vier maar een klein deel vertegenwoordigen van de omzet van de groep in zijn geheel, maar dat is niet zo. De vier leveren namelijk een omzet van een slordige 100 miljoen dollar op jaarbasis. Hallucinant! En goed voor ongeveer een kwart van de totaalomzet van Harman.

Over vier jaar wil men zelfs 200 miljoen gaan draaien met de vier merken. Het is duidelijk dat Harman in elk geval sterk gelooft in het belang van zijn Luxury Audio Brands groep. Zo is er onlangs een nieuw engineering center geopend en is het engineering team sterk uitgebreid.

Eén van de eerste wapenfeiten van de vernieuwde Luxury Audio Brands divisie is de Mark Levinson No. 585. Dat is een geïntegreerde versterker die 14.500 euro gaat kosten. Hoe je het ook draait of keert, dat is véél geld voor een geïntegreerde versterker. Volgens Harman is de No. 585 een soort reïncarnatie van de vroegere No. 383, maar dan geupdate naar de normen van vandaag.

Een aantal klassieke Mark Levinson-circuits werden zo goed bevonden, dat ze als basis gebruikt werden voor de nieuwe 585. Anderzijds bevat de 585 ook flink wat moderne technologie. Waaronder een USB DAC, die overweg kan met zowat alle audiobestandsformaten. Zoals PCM 24 bit/192 kHz bestanden en DSD.

Hoofdingenieur Todd (ex-Krell) vertelt dat de 585 op hetzelfde kwaliteitsniveau speelt als wat je gewend bent van een losse voor- en eindversterker van het merk. In dat verband komen we nog te weten dat de eindtrappen uit de 585 overgenomen zijn uit de No. 535H.

Todd vertelt dat de No. 585 ook over Clari-Fi technologie beschikt. Dit systeem analyseert of een muziekstuk al dan niet gecomprimeerd is. Als dat het geval is, dan kan Clari-Fi het zaakje rechttrekken. Of toch gedeeltelijk. Een demo met/zonder Clari-Fi liet inderdaad subtiele verschillen horen. ‘It won’t knock your socks off, but there is indeed a difference’, horen we Todd er over zeggen. En wie zijn wij om hem tegen te spreken?


EDITORS' CHOICE