REVIEW

Recensie: The Lunchbox (dvd)

Jan Luijsterburg | 15 mei 2014

The Lunchbox wordt vanuit India over de hele wereld omarmd als een hartverwarmende en verfrissende feelgood film over bijzondere relaties. Onmogelijk om niet geraakt te worden door de personages die opdoemen uit de mensenmassa’s van het overvolle Mumbai.

Dabawalas heten ze, de vijfduizend koeriers die een met liefde bereide warme lunch van een vrouw bij hun werkende echtgenoten afleveren. Kilometers leggen ze af met tientallen maaltijden in tiffins, de befaamde Indiase warmhoudbakjes. Zo werkt het al honderdtwintig jaar. En ook al kunnen de meeste bezorgers lezen noch schrijven, dankzij een ingenieus systeem van kleuren en symbolen komt elke tiffin op de juiste plaats. Behalve dan die van Ila.

 

Heel haar hart en ziel stopt ze in de kookkunst om haar afstandelijke echtgenoot voor zich te winnen. De liefde van de man gaat immers door de maag? Geholpen door een gedurende de hele film onzichtbare bovenbuurvrouw (auntie! roept Ila steeds) die al jaren voor haar comateuze echtgenoot zorgt, maakt ze de heerlijkste maaltjes. Die worden echter bezorgd op het bureau van de knorrige weduwnaar Saajan (Irrfan Khan: Life of Pi, Slumdog Millionaire).

Ze beginnen te communiceren door briefjes in de pannetjes te doen. Twee eenzame zielen die elkaar vinden in een krioelende miljoenenstad, puur omdat de structuur van hun leven door een foutje wordt doorbroken. Hoe mooi kan het toeval uitpakken. De laconiek getoonzette briefjes zijn van ontroerende schoonheid, maar verwachtingen leiden al gauw tot misverstanden.

Sajaan staat op het punt met pensioen te gaat, maar weigert zijn opvolger in te werken. Uiteindelijk weet deze jongeman toch tot hem door te dringen en eet dan lekker mee uit de bakjes van Ila. Heeft die Sajaan ineens contact met twee mensen en blijkt eenzaamheid iets wat kan ophouden.  

Aanvullende informatie:

India, 2013

Speelduur: 100 minuten

Regie en scenario: Ritesh Batra

Camera: Michael Simmonds

Montage: John Lyons

Art direction: Shruti Gupte

Muziek: Max Richter

Met: Irrfan Khan, Nimrat Kaur

Beeld: 1:2,35 anamorf

Geluid: DD 5.1, Engels/Hindi gesproken

Uitgave: Homescreen / Cinemien 


EDITORS' CHOICE