ARTIKELSound Gallery

Verslag ‘Consequence Ultimate Edition’ luisterdagen Sound Gallery


Leo Wubbolt | 18 april 2011

Dit weekend waren natuurlijk de Doelen en Engels show, maar er werd ook een show gehouden bij Sound Gallery in Groningen. Daar was onze auteur Leo Wubbolt aanwezig. 

Met welk verwachtingspatroon ga je naar een audio show waar luidsprekers van bijna 50.000 euro staan? Deze vraag ventileerde ik aan iedereen die het maar horen wilde in de dagen voorafgaand aan de show van Sound Gallery in Groningen. Welke criteria hanteer je en waar meet je die aan af? Hoe zullen ze klinken en zullen ze het fileermes van de kritische luisteraar overleven? Voor een dergelijk bedrag kun je veel mooie dingen kopen en ligt de aanschaf van deze luidsprekers niet echt voor de hand. Niet? Tot je gaat luisteren en je de filosofie achter het ontwerp tot je neemt.

Foto gemaakt door Edwin Vlieger, Dynaudio

In 2009 was de herintroductie van het uit 1984 stammende ontwerp onderwerp van een verslag van collega Jan de Jeu op deze site. Reden om dat nog eens dunnetjes over te doen is, dat deze Dynaudio ‘’Consequence Ultimate Edition’ in het assortiment is opgenomen van Sound Gallery. Wie deze set in alle rust eens wil beluisteren, kan daarvoor terecht in Groningen.

Foto gemaakt door Edwin Vlieger, Dynaudio

Op het eerste gezicht lijkt de kast uit twee delen te bestaan; het zijn er echter vijf. De bas-unit rust op het uit drie delen bestaande middengedeelte, waarin de tweede basluidspreker, het midrange gedeelte en de tweeter units gehuisvest zijn. Dit segment rust op de voet waarin één van de filters geplaatst is. Op de foto’s is te zien dat de basluidspreker bovenin geplaatst is; een niet conventionele opstelling. Dynaudio claimt met deze opstelling een correcte timing van het geluid in de luisterpositie en eenzelfde correcte timing in het volledige frequentiespectrum. Volgens Dynaudio maakt dit fase aanpassingen in het muzieksignaal overbodig.

Zelden, misschien wel nooit heb ik luidsprekers gehoord die zo nauwkeurig en natuurgetrouw weergeven als deze Dynaudio. Het middengebied wordt weergegeven met een ongekende rust en ruimtelijkheid. Wat Dynaudio beweert bij de basweergave, maakt ze waar in deze imposante units; een strak superlaag, zonder ook maar ooit geforceerd over te komen. Snel, eerlijk en dynamisch zijn de sleutelwoorden die passen bij deze uitzonderlijke weergevers.

Foto gemaakt door Edwin Vlieger, Dynaudio

Als McIntosh dealer had Sound Gallery het genoegen van de primeur met de MC-601 monoblokken met een vermogen van 600 watt elk. Samen met de SACD-speler MC-1100 van het eigenzinnige Amerikaanse merk vormde de combinatie een niet te versmaden luistermiddag; een middag die zonder dralen werd ingeruild tegen de stralende lentezon.


EDITORS' CHOICE