ARTIKEL

Hollandse ambacht bij Café Engels


Redactie HiFi.nl | 18 april 2011

Het mag dan wel Café Engels HiFi show heten, dat wil niet zeggen dat er geen Nederlandse producten aanwezig waren op de voorjaarsshow op het Rotterdamse Stationsplein. Sterker nog, er was pure ambacht van eigen bodem te bewonderen, in combinatie bovendien: in de loop van zondagmiddag werden twee handgemaakte luidsprekers van het Brabantse Mansberg Visual Sound, een nieuw luidsprekermerk, gekoppeld aan een eveneens op ambachtelijke wijze in elkaar gezette buizenversterker van Kanzy uit IJsselstein, eveneens een relatieve nieuwkomer aan het hifi-front.

Om met de fraaie buizenversterker van Kanzy te beginnen: het model is niet revolutionair, eerder klassiek, maar straalt wel bouwkwaliteit en betrouwbaarheid uit. In de antraciet-gouden kleurencombinatie van het gedemonstreerde model proef je een zweem van de industriële revolutie. Het zit er wellicht niet ver naast, want de Kanzy KAAM 1000, zoals het apparaat voluit heet, is op ambachtelijke wijze met de hand in elkaar gezet, met onderdelen die voor het grootste gedeelte uit Nederland komen en aan hoge eisen moesten voldoen. Weerstanden van een paar cent zul je bij Kanzy niet tegenkomen: Kwaliteit en handenarbeid van eigen bodem kost ook wat natuurlijk: pas na het overleggen van een dikke vijftig mille mag het product uit eigen polder mee naar huis.


Wie een versterker van Kanzy aanschaft, krijgt hem in zo`n mooi ontworpen kist mee.

Dan de golvende luidspreker van Mansberg Visual Sound, typenaam Sinus. Die is vanuit een heel andere gedachte ontstaan dan de buizenversterker van Kanzy: “Het design kwam op de eerste plaats”, legt ontwerper Marius Dielemans uit Bergen op Zoom uit. Volgens hem zijn luidsprekers in de regel maar saai vormgegeven dingen. “Ze zetten er een schuin kantje op en noemen dat design, maar ik vind het allemaal maar saaie dingen. Dus besloot ik wat anders te maken,” aldus de in een watertoren wonende grafisch ontwerper. De lijnen, en niet de magneten, van de sierlijke staanders stonden dus aan de basis van deze luidsprekers, die voor ruim dertienduizend euro in de folder staan.

In de loop van zondagmiddag worden de Mansberg Sinus-speakers (met of zonder `toeter` in verschillende afwerkingen verkrijgbaar) aan de ambachtelijke buizenversterker van Kanzy gekoppeld, waarmee de aanwezigen een primeur kregen voorgeschoteld: de luidsprekers waren voor het eerst te bezichtigen op een show – en dus ook voor het eerst te beluisteren. De opstelling ziet er fraai uit en tot opluchting van de makers van de opvallende luidsprekers, volgt hun functie de vorm door allesbehalve teleur te stellen in de Beatrixzaal, waar de akoestiek overigens bepaald niet geschikt was om audioapparatuur in dergelijke prijsklassen te testen. De Mansberg-luidsprekers kwamer echter wel beter tot hun recht in de `moeilijke` zaal dan de Duitse Blumenhofer FS-1 luidsprekers die eerst op de Kanzy waren aangesloten. Dus staan zowel de bijzondere luidsprekers als de ambachtelijke buizenversterker bij dezen op het lijstje van HiFi.nl om nader aan de tand gevoeld te worden.

In ons showverslag van Café Engels zal wat uitgebreider worden stilgestaan bij de Kanzy-versterker en de luidsprekers van Mansberg. Of kijk alvast op de websites van de fabrikanten: Kanzy.eu en Mansbergsound.com

EDITORS' CHOICE