ARTIKEL

Nederlandse brilloze 4K 3D tv

Redactie HiFi.nl | 30 april 2014

Het Nederlandse bedrijf Dimenco heeft via Kickstarter een 4K televisie geïntroduceerd waarmee zonder bril naar 3D gekeken kan worden. Dat meldt website Totaaltv

De crowdfunding website was eerder alleen door Amerikaanse bedrijven te gebruiken. Daarom moest het Brabantse Dimenco eerst een samenwerking met een Amerikaans bedrijf aangaan. Nu Kickstarter de weg naar Nederland gevonden heeft, kan Dimenco op eigen kracht de brilloze 3D Ultra HD-televisie via crowdfunding in de markt zetten. 

Dimenco is een spin-off van het Nederlandse bedrijf Philips. Het ging in 2010 op eigen voet verder toen Philips met de ontwikkeling van brilloze 3D-televisie stopte. Het in Veldhoven gevestigde Dimenco maakt gebruik van de actieve licencering techniek en heeft hiervoor een overeenkomst met Philips. Dimenco maakt op dit moment voor de professionele markt honderden brilloze 3D-schermen per jaar. Eind dit jaar komt in China de eerste brilloze 3D-televisie op de markt die van de Dimenco-techniek gebruikmaakt. Dimenco-directeur Tobias verwacht dat in de loop van 2015 tv-fabrikanten in Europa brilloze 3D-televisies met Dimenco-techniek op de markt brengen.

Voor de Europese marktintroductie hoopt Dimenco een eigen 4K Ultra HD-televisie op de markt te kunnen brengen waarmee brilloos naar 3D gekeken kan worden. Hiervoor is het bedrijf fondswerving via Kickstarter begonnen. Geïnteresseerden kunnen de eigen Dimenco-televisie voor 899 euro aanschaffen. De door Dimenco aangeboden televisie heeft een beelddiagonaal van 39 inch. Een soortgelijk scherm met Dimenco-techniek kost op de professionele markt rond de vijfduizend euro. Dimenco kan via Kickstarter de lage prijs aanbieden omdat het alleen de productiekosten doorberekend. Het Nederlandse bedrijf wil laten zien dat 3D op een goede manier in de huiskamer via het televisiescherm aan te bieden is. Ondanks dat Dimenco een 4K Ultra HD-televisie levert, kan men slechts in Full HD naar content kijken.

Dimenco gebruikt een folielaag die over het beeldscherm wordt geplaatst. Hiermee kan men zonder bril in Full HD-kwaliteit naar 3D kijken. Nadeel van de huidige techniek is dat alle content – dus ook 4K – in Full HD wordt weergegeven. Dimenco is bezig met de doorontwikkeling van haar techniek waardoor in de toekomst 4K-content ook in 4K kan worden weergegeven.


EDITORS' CHOICE