REVIEW

Recensie: Gabrielle (dvd)

Jan Luijsterburg | 01 mei 2014

Films zijn een mooie gelegenheid om leuke, interessante mensen te leren kennen. Neem Gabrielle. Ze heeft het syndroom van Williams. Kenmerken zijn een typerende mimiek, muzikaliteit en hogere verbale en sociale dan verstandelijke vaardigheden. Gabrielle woont in een woonvoorziening, zingt in een koor en is verliefd op Martin. 

De Canadese filmmaakster Louise Archambault verdiepte zich in de wereld van mensen met een verstandelijke beperking. Op rustige wijze worden we deelgenoot van het leven van Gabrielle. Haar zus Sophie is haar steun en toeverlaat, moeder houdt zich op de achtergrond. Sophie stelt haar vertrek naar haar vriend die in India werkt steeds uit omdat ze Gabrielle niet alleen kan laten.

Hoe terecht die zorg is, blijkt als de moeder van Martin hoogte krijgt van de relatie met Gabrielle. Ze ontkent de gevoelens van het tweetal en haalt Martin weg bij het koor en daarmee bij zijn geliefde. Gabrielle legt zich daar niet bij neer en gaat op zoek naar een appartement. Ook wil ze kinderen. In alle emotie raakt haar suikerspiegel - ze is ook nog diabeet - helemaal ontregeld.

Soms neemt Archambault de kijker wel erg bij de hand. De ontknoping, waarin Gabrielle en Martin elkaar terugvinden terwijl de familie aan het zoeken is en er ook nog een muzikale climax ingezet wordt in een lied met de Canadese volkszanger Robert Charlebois, is aanzienlijk te veel van het goede.

Het zijn kleine smetten op een lieve film die op charmante wijze de aandacht vestigt op een relevant menselijk probleem. De ontwapenend levenslustige Gabrielle leren kennen maakt de film op zich al meer dan de moeite waard. De als extra meegeleverde interviews met de regisseuse en haar hoofdrolspelers bieden een mooi inzicht in de achtergronden van deze sympathieke productie.

Aanvullende informatie:

Canada 2013

Speelduur: 99 minuten

Regie en scenario: Louise Archambault

Camera: Mathieu Laverdière

Montage: Richard Comeau

Art direction: Emanuel Fréchette

Muziek: François Lafontaine

Met: Gabrielle Marion-Rivard, Alexandre Landry, Mélissa Désormeaux-Poulin, Vincent-Guillaume Otis, Benoit Gouin, Sébastien Ricard

Extra: interviews (18 minuten)

Uitgave: Cinéart 

Distributie: Twin Pics


EDITORS' CHOICE