NIEUWSNaim Audio

Muso van Naim streamt alles

Jamie Biesemans | 29 april 2014 | Naim Audio

De Britten van Naim komen in september met een bijzonder apparaat. De Muso is een alles-in-één-muzieksysteem met veel streamingmogelijkheden en heel wat power.

Het idee van alle mogelijke functies in één doos te stoppen is Naim zeker niet vreemd. De Uniti-familie van het Britse merk heeft al vier leden die behoorlijk wat bieden in een geïntegreerde oplossing. Muso staat hier echter apart van, wat meteen opvalt als je het nieuwe apparaat onder ogen krijgt.

De Muso is een zeer elegant en minimalistisch ogend toestel dat niet enkel streaming en versterking combineert, maar ook een bassreflex en drivers herbergt. Zes drivers om exact te zijn, elk aangedreven door zijn eigen digitale versterker van 75 watt. In totaal klokt de Muso zo af op 450 watt.

Mocht het ontwerp je enigszins bekend voorkomen, dat is helemaal de bedoeling. De behuizing met veel aluminium elementen verwijst naar de Statement-versterker die Naim op CES voorstelde. Je weet wel, die absolute premiumversterker met een exclusief prijskaartje van 200.000 dollar. De Muso tikt met zijn adviesprijs van 1.099 euro heel wat lager af.

Dat is niet de enige plaats waar Naim inspiratie ging putten. De gebruikte DSP-technologie werd al eerder gebruikt in Naim-audiosystemen waar een Bentley rond verpakt zit.

Audio kan je op verschillende manieren aanleveren. Via Airplay (voor wie een mobiel toestel van Apple in huis heeft), Bluetooth (incluis ondersteuning voor aptX) of via uPnP. Er kunnen ook internetradiostations afgespeeld worden en muziek via streamingdiensten. Naim zegt nog niet over welke diensten het gaat.

Zoals we verwachten van Naim kan je de Muso aansturen via een app op een telefoon of tablet. Er is ook een reguliere afstandsbediening, voor wie het graag klassieker aanpakt. Op de Muso zelf kan je het volume regelen en bronnen selecteren via een touchpaneel.

De Muso kan via een ethernetkabel of WiFi op het netwerk hangen. Je kan trouwens ook externe bronnen aansluiten via de analoge 3,5 mm jackingang of digitaal via de optische aansluiting. De Muso lust een varia aan formaten, incluis ALAC tot 24 bit/96 KHz en WAV en FLAC tot 24-bit/192 KHz.

MERK

EDITORS' CHOICE