REVIEW

Recensie: Michael Kohlhaas (dvd)

Jan Luijsterburg | 23 april 2014

De verfilming van een novelle uit 1811, van Heinrich von Kleist, die zich afspeelt in de zestiende eeuw. Dat klinkt niet zo eigentijds, maar het verhaal is universeel. Onrecht aangedaan worden en ten strijde gaan om je gelijk te halen, dat klink al minder ver weg, niet? Het dilemma is: Hoe ver kun je daarbij gaan? Serieuze vraag.

Mads Mikkelsen speelt de paardenhandelaar Michael Kohlhaas. Op reis krijgt hij tegen afspraken in geen toegang tot een gebied dat hij wil betreden. Dat komt door de nieuwe baron, volgens de wachters met toestemming van de prinses. De baron maakt een nogal gestoorde indruk. Als borg moet Kohlhaas twee paarden afstaan, die als hij ze later komt ophalen als werkpaarden ingezet blijken, en daarbij gewond en sterk vermagerd zijn geraakt. Daar laat hij het niet bij zitten.

Bij de rechter vindt Kohlhaas geen gehoor. Zijn vrouw reist af om te onderhandelen, maar komt daarbij om het leven. Het brengt de trotse paardenhandelaar er toe een legertje te formeren en ten strijde te trekken.

Regisseur Arnoud des Pallières verplaatste de handeling, die zich bij von Kleist afspeelde tegen de achtergrond van de expansiedrift van Napoleon, naar de fotogenieke Franse Cevennen. Waar de door Mads Mikkelsen gespeelde paardenhandelaar Michael Kohlhaas in het boek in debat gaat met Luther, is het in de film een niet nader gepositioneerde theoloog, gespeeld door Denis Levant, die de morele kernkwestie aan de orde stelt.

Mikkelsen kan heel mooi getergd kijken, zoals we dat al kenden uit Jagten, en de natuurbeelden zijn prachtig. Dat de film toch geen groot succes geworden is valt te wijten aan de brokkelige montage, die het meeleven met de tragische held soms wat lastig maakt. De kijker wordt niet voortdurend bij de hand genomen en moet soms zelf bedenken wat er buiten beeld gebeurd is. Bovendien is de toon voortdurend ernstig. Resultaat is een wat weerbarstige, maar ook rijke en visueel overweldigend mooie film, met een prachtig suggestieve, gepast duistere soundtrack.

Aanvullende informatie:

Frankrijk, 2013

Speelduur: 118 minuten

Regie: Arnoud des Pallières

Scenario: Christelle Berthevas, Arnoud des Pallières, naar de novelle van Heinrich von Kleist

Productie: Serge Lalou

Camera: Adrien Debackere, Jeanne Lapoirie

Montage: Sandie Bompar, Arnoud des Pallières

Art direction: Yan Arlaud

Muziek: Martin Wheeler

Met: Mads Mikkelsen, Mélusine Mayance, Delphine Chuillot

Extra: Prime item (3 minuten)

Beeld: 1:2,35 anamorf

Geluid: DD 5.1, Frans gesproken

Uitgave: Imagine 

Distributie: de Filmfreak 


EDITORS' CHOICE