ARTIKELOPPO

Highend-hoofdtelefoon van Oppo verschijnt eindelijk

Jamie Biesemans | 12 april 2014 | OPPO

Er circuleren al geruime tijd geruchten over een hoofdtelefoon van Oppo, een merk dat bekend staat voor zeer goede Blu-raysspelers en tegenwoordig smartphones. De PM-1 is er nu en gebruikt planar magnetic-drivers.

Planar magnetic-drivers kennen we van merken als Audeze en HiFiman, en nu dus ook van Oppo. Het zou bij de PM-1 gaan om een eigen interpretatie van de technologie, met een membraam uit zeven lagen. Bij planar magnetic-drivers wordt er gewerkt met een membraam waarin geleiders zijn verwerkt en magneten aan beide zijden. Bij een klassieke speaker zit er enkel achteraan een magneet.

Een nadeel van deze drivers is dat ze vaak behoorlijk zwaar zijn. In ruil krijg je een snel reagerende driver die zeer dynamisch uit de hoek kan komen. Bij de PM-1 ligt het gewicht op 395 gram. Dat is niet zo zwaar als sommige planar magnetic-hoofdtelefoons, maar toch ook geen lichtgewicht te noemen.

Met zijn impedantie van 32 ohm en gevoeligheid van 102 dB/1mW zijn de Oppo's geschikt voor mobiele toestellen, al vermoeden we wel dat je best investeert in een hoofdtelefoonversterker om er alles uit te halen. Niet toevallig sleutelt Oppo ook aan een eigen versterker, maar een releasedatum daarvan is nog niet bekend.

De PM-1 doet qua design wat denken aan klassieke designs, zoals die van Bowers & Wilkins. De oorschelpen en hoofdband zijn in zwart lamsleer afgewerkt. We spotten bovendien veel mooi metaalwerk aan de scharnieren en de achterkant van de drivers.

Oppo wil de PM-1 in de markt zetten voor 1.399 euro, maar in juni verschijnt er een goedkopere versie (€ 999,-). Deze PM-2-hoofdtelefoon zal dezelfde drivers gebruiken, maar minder luxe afgewerkt zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE