ARTIKEL

Deezer gratis op mobiel


Jamie Biesemans | 11 april 2014

Wellicht de grootste concurrent voor Spotify is Deezer. De concurrentie wordt nu nog meer aangewakkerd, nu Deezer nieuwe functies invoert en gratis wordt op mobiel. Er is nu ook een app voor de Mac.

De streamingdienst van Franse origine probeert in de Benelux vooral voet aan wal te krijgen door partnerships met operatoren, zoals Belgacom en T-Mobile. Het afgelopen jaar heeft Deezer bovendien sterk ingezet op het uitrollen van nieuwe functies en mogelijkheden. 

Eerder op het jaar investeerde de dienst zwaar in het versterken van de muziekredactie, die over heel de wereld verspreid is. Het oorspronkelijke team van dertig mensen wordt aangevuld met heel wat genre-experts. Deezer heeft driehonderd genres en subgenres geïdentificeerd. Niet elk van die subgenres krijgt een eigen specialist, maar de dienst wil wel voor meer aangepaste playlists aanbieden. 

Het idee is dat goede aanbevelingen en exclusieve pre-releases er voor zorgen dat muziekliefhebbers bij een bepaalde streamingdienst blijven. Qua aanbod aan tracks is er immers nauwelijks verschil tussen Spotify en Deezer. 

 

Nog niet zo lang geleden kondigde Spotify aan dat streaming op mobiel gratis werd. Vroeger kon dat enkel als je een abonnement van 9,99 euro/maand nam. Het is niet verwonderlijk dat Deezer nu volgt: "Deezer zal de mogelijkheid bieden om zonder restricties, gratis en op aanvraag muziek te beluisteren en te ontdekken. Gratis muziek beluisteren (met advertentieblokken) is voortaan zonder enige tijdslimiet mogelijk via het web (tot 10 uur per maand) en op tablet."

Daarnaast komen er twee nieuwe functies bij: Flow en Playlist Radio. Flow creëert een gepersonaliseerd radiostation op basis van de individuele muzieksmaak, wat bepaald wordt door te kijken naar de eigen muziekcollectie en streams die iemand beluistert. Playlist Radio doet iets gelijkaardig, maar voegt ook tracks toe die aanbevolen worden door de Deezer-redactie.

Ten slotte verschijnt er ook een echt Deezer-programma voor de Mac. Je kan het nu als bèta downloaden en gebruiken. Afgaande op onze ervaringen is het programma vrij stabiel en heel bruikbaar, ondanks het bèta-etiket dat er aan hangt. 

EDITORS' CHOICE