NIEUWSFocal

Focal Dimension tilt soundbar naar hoger niveau

Jamie Biesemans | 04 april 2014 | Focal
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 05 mei 2014

Op een exclusief persevent in Parijs stelde Focal donderdag zijn allereerste soundbar voor. Zoals we van het merk gewoon zijn, ligt de nadruk op een muzikale weergave op hoog niveau. Het is dan ook een premium-product dat het wil opnemen tegen de Bowers & Wilkins Panaroma 2 en de Bose Cinemate SR1.

Eigenlijk stelt Focal niet gewoon een soundbar voor, maar bijna een soundbar-systeem. De Dimension zelf is een zeer slanke (6,5 cm dik), wat apart vormgegeven soundbar met vijf gelijke wide-banddrivers op basis van een nieuw en zeer dun design, en een basreflex. Zonder woofer zou de ondergrens op een respectabele 60 Hz liggen, weet Focal-general manager Gérard Chrétien.

Door de plaatsing van de speakers levert de soundbar een soundstage die vijf meter breed is - een claim die we bij eerste demonstraties als 'waar' kunnen bevestigen.

De Focal Dimension sluit je op de tv aan via HDMI, uiteraard met ARC-ondersteuning. Er is nog een tweede HDMI-poort voor het aansluiten van een bron, zoals een Blu-rayspeler.

Wie betere prestaties in het laag wenst, heeft twee opties. Focal voorziet een draadloze Sub Air die je ergens in de kamer kan plaatsen of een subwoofer die bekabeld wordt aangesloten. In totaal komt het vermogen op 450 watt uit, wat verdomd veel is voor soundbar plus sub-combinatie.

De bekabelde sub is zeker geen doorsnee apparaat. Het is behoorlijk groot en plat, en wordt meteen achter de soundbar geplaatst. Onze eerste indruk, nog voor Chrétien zijn uitleg deed, was dat de Dimension één gigantisch grote soundbase was. De bedoeling is immers dat je de tv plaatst op deze grote sub (115,5 x 32,5 x 11,5 cm!).

"Met deze combinatie mikken we voornamelijk op mensen die een tv van 50-inch of meer bezitten", legt Chrétien uit. "Dit is een duurder product en het lijkt ons onwaarschijnlijk dat iemand met een kleine televisie in de Dimension zou investeren. De soundbar is echt bedoeld voor mensen die een groot geluid willen."

Wat ons bij eerste luistertesten in Parijs opviel, is dat de Dimension vrij goed is in het weergeven van muziek. Dat is zeker niet bij elke soundbar zo. "We hebben de Dimension inderdaad 'getuned' met muziek, want dat kennen we het besté", aldus de Focal-manager.

Met zijn prijspunt van 999 euro enkel voor de soundbar, zit Focal vrij hoog in de markt. Maar, zegt Chrétien, op dit prijspunt kunnen we kwaliteit bieden. In een pakket met de bekabelde sub kost het geheel 1.299 euro, de versie met de Sub Air 1.499 euro. 

Klik hier voor een overzicht van alle dealers van Focal. 

MERK

EDITORS' CHOICE