NIEUWSPanasonic

Panasonic lanceert lijn multiroom-speakers


Jamie Biesemans | 25 maart 2014 | Panasonic

Multiroom is 'hot' dit voorjaar, daar moet je niet over twijfelen. Panasonic is het zoveelste merk dat op korte tijd een lijn apparaten uitbrengt om muziek naar meerdere kamers te streamen. De bediening gebeurt uiteraard via een app op een smartphone of een tablet.

 Er verschijnen drie toestellen: twee draadloze speakers en een WiFi-ontvanger die je verbindt met je bestaande hifi-installatie. Om die koppeling te leggen vanaf de SH-ALL1C-ontvanger heb je de keuze tussen vergulde analoge cinch-connectoren of een digitale optische aansluiting.

Het drietal streamt lokale muziekbestanden, internetradiodiensten of streamingdiensten, maar over welke diensten het gaat is nog maar weinig bekend. Wel kan het systeem FLAC-bestanden tot 192 KHz / 24-bit aan. De ALL1C bevat daarvoor een "hoogwaardige" DAC.

Op speakervlak zijn er twee modellen: de SC-ALL8 met 80 watt RMS en de SC-ALL3 met 40 watt RMS. Beide speakers zien er typisch Panasonic uit, met een strakke en zelfs sobere vormgeving in aluminium en zwart.

De SC-ALL8 bevat vijf speakers, aangedreven door Panasonics LincsD-amp. Die kennen we van de premium-miniketens, zoals de PMX-9 die vorig jaar werd voorgesteld en een EISA-award won. De ALL3 kan je dan weer horizontaal of verticaal positioneren.

De technologische onderbouw voor het multiroom- en streaming-aspect wordt geleverd door Qualcomms AllPlay. En dat is best interessant, want AllPlay is over merken heen compatibel. Dat wil zeggen dat je een multiroom-opstelling zou kunnen bouwen uit speakers van Panasonic en andere AllPlay-merken, en die toch van uit één app kan bedienen. 

Qualcomm zorgt bovendien voor het bruggetje richting muziekdiensten zoals Spotify, wat zou betekenen dat nieuwe streamingdiensten sneller naar AllPlay-compatibele producten komen.

 

Op de Europese Panasonic Convention dat dinsdag plaatsvond in Amsterdam, werden de nieuwe multiroomproducten uitgebreid gedemonstreerd. Een concrete lanceerdatum - buiten "ergens in het voorjaar" - en prijzen kregen we echter niet te horen.

EDITORS' CHOICE