REVIEW

The Informant (Gibraltar) (dvd)

Jan Luijsterburg | 26 maart 2014

Fransman Marc Duval leeft met vrouw en dochter behoorlijk boven zijn stand in Gibraltar. Zijn café loopt voor geen meter en hij heeft een veel te dure boot aangeschaft. De geldnood maakt dat hij zich laat strikken om als infiltrant voor de Franse douane te gaan werken. Voor hij er erg in heeft zit Duval tot zijn nek in het drugssmokkelcircuit.

Door wat klusjes voor hem te doen wint Duval (Gilles Lellouche) het vertrouwen van een machtige smokkelaar van cocaïne. Eenmaal binnengedrongen in het wereldje wordt het al snel gevaarlijk en moet Duval de ene leugen op de andere stapelen om zich niet verdacht te maken. Zijn opdrachtgever van de douanepolitie, gespeeld door Tahar Rahim (Un prophet, Les hommes libres) kan zijn afspraken niet nakomen, qua betaling noch bescherming.

Gibraltar, hier om onduidelijke reden uitgebracht onder een Engelse titel, is gebaseerd op het autobiografische boek L'aviseur van Marc Fievet. De gebeurtenissen zijn dus authentiek. Dat maakt het verhaal nog niet per se verrassend, hoe onnavolgbaar ingewikkeld het hier en daar ook in elkaar zit. Het gaat gestaag van kwaad tot erger en Duval en zijn gezin zijn bepaald niet de benijden.

Ondanks het uitstekende acteerwerk, de fraaie fotografie en de overtuigend opgeroepen spanning is de film niet heel bijzonder. Er zijn natuurlijk al heel veel films over dit soort verhalen gemaakt. Voordeel van de Europese aanpak in vergelijking tot de vertrouwde Amerikaanse is wel dat er niet op kunstmatige manier een optimistisch eind aan geplakt wordt. Hier blijft de strekking gewoon confronterend somber.

Aanvullende informatie:
Frankrijk 2013
Speelduur: 110 minuten
Regie: Julien Leclerq
Scenario: Abel Rouf Dafri, naar een boek van Marc Fievet
Producer: Dimitri Rassam
Camera: Thierry Pouget
Muziek: Clinton Shorter
Montage: Arthur Tarnowski, Mickael Dumontier
Met: Tahar Rahim, Gilles Lellouche en Riccardo Scamarcio
Beeld: 2,35:1, anamorf
Geluid: DD 5.1, Frans gesproken
Uitgave: De Filmfreak/Remain in Light


EDITORS' CHOICE