ARTIKEL

Apple lanceert platform voor in de auto


Jamie Biesemans | 03 maart 2014

Nog dit jaar gaan er auto's verschijnen met Apples nieuw CarPlay-platform. Op de motorbeurs in Geneve demonstreren alvast Ferrari, Mercedes-Benz en Volvo voertuigen met CarPlay. Ongeveer elk ander merk doet ook mee.

CarPlay zorgt er voor dat de iPhone helemaal integreert met het entertainmentsysteem in de auto. Na het aansluiten van de smartphone via kabel, bedien je de iPhone via stemcommando's. Daarvoor wordt Siri gebruikt, de stemherkenning van de iPhone. Die is echter nog niet in het Nederlands beschikbaar zijn. Siri wordt geactiveerd door het indrukken van een speciale knop op het stuurwiel.

Door te spreken tegen Siri bedien je CarPlay en kan je ook berichten dicteren. CarPlay zo geheel handenvrij te bedienen zijn.

Het iPhone-scherm wordt bovendien gespiegeld op het dashboardscherm van de auto. De iPhone tovert een afgeslankte interface op het dashboard waarlangs je toegang hebt tot een selectie van apps.

In eerste instantie gaat het dan om Maps (de kaarten-app van Apple die uitgroeit tot een volwaardige navigatiesysteem) en de media-apps van de iPhone. Maar ook Spotify zal ondersteund worden, zegt Apple.

Bij de presentatie van iOS 7 vorig jaar zei Apple al dat ze nauwer ging samenwerken met autofabrikanten. Op het Geneve Motor Show zijn maandag de eerste vruchten van die samenwerking te zien. Bij Ferrari, Mercedes-Benz en Volvo tonen wagens waar je de iPhone kan koppelen aan het entertainmentsysteem van de auto.

In Geneve demonstreren drie automerken, maar het lijkt wel alsof Apple iedereen uit de autowereld mee heeft.  Het lijst mag er zijn: "BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, PSA Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki en Toyota". Op beelden die Apple verschaft, krijg je zo CarPlay in een Amerikaans Honda-model te zien.

De eerste auto's met CarPlay worden in 2014 verwacht, bevestigt Apple. Maar het zegt niet in welke markt. Automerken hebben de neiging om hun aanbod sterk op regionale markten af te stemmen, dus het is goed mogelijk dat CarPlay pakweg in Europa dit jaar nog niet verschijnt.

 

EDITORS' CHOICE