REVIEW

Metéora (dvd)

Jan Luijsterburg | 03 maart 2014

Metéora zijn op hoge rotspilaren gebouwde kloosters in de Griekse regio Thessalië. Deze film concentreert zich op twee van die kloosters, pal naast elkaar gelegen. Een voor mannen, een voor vrouwen. Maar hoe lastig het ook gemaakt wordt, de liefde overwint alles. Kruipt waar zij niet gaan kan.

Kan het mannenklooster nog via een eindeloos lange trap bereikt worden, de vrouwen kunnen slechts in een net omhoog en omlaag getakeld worden. Liefde is sterker dan deze obstakels, dus vinden monnik Theodoros en non Urania elkaar, alle ascetische leefregels ten spijt. Communiceren via het zonlicht en een spiegeltje heeft echter zijn beperkingen. De vleselijke behoeften gaan verder en het blijkt moeilijk daar verzet aan te blijven bieden.

Regisseur Spiros Stathoulopoulos zet animatiebeelden in om gebeurtenissen te tonen die de realiteit te boven gaan. Hij hanteert de stijl van de Byzantijnse iconografie en symbolisch geladen surrealistische beelden, bijvoorbeeld als de haren van de uit Rusland afkomstige Urania zodanig groeien dat ze de toren van Theodorus omwikkelen.

Het verhaal van Meteora is dun en wordt traag verteld, maar in visueel opzicht is de film erg bijzonder. De pracht van de natuur, en dan vooral van de sinds 1988 op de UNESCO lijst van werelderfgoed geplaatste Meteora,  wordt optimaal benut om een sprituele lading te suggereren aan wie daar gevoelig voor is. De beelden van in mist gehulde bergen zijn van een ongekende schoonheid, ondanks de vaak niet optimale beeldscherpte (die ook in de filmtheaters al opviel).

Aanvullende informatie:
Griekenland, 2012
Speelduur: 78 minuten
Regie en camera: Spiros Stathoulopoulos
Scenario: Asimakis Alfa Pagidas, Spiros Stathoulopoulos
Productie: Philippe Bober, Susanne Marian
Montage: George Cragg
Art direction: Aristotelis Karananos, Aleksandra Siafkou
Met: Theo Alexander, Tamila Koulieva-Karantinaki, Adonis Kapsalis
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Homescreen/Cinemien


EDITORS' CHOICE