REVIEW

Eat Sleep Die (dvd)

Jan Luijsterburg | 22 februari 2014

Het leven moet toch meer zijn dan eten, slapen en sterven? Anders is er geen lol aan. Een element wordt niet genoemd in deze opsomming: werken. Dat is heel belangrijk voor Raša, de twintigjarige hoofdpersoon in deze sociaal realistische Zweedse film.

Raša woont met haar vader in een doods stadje. Ze zijn afkomstig uit Montenegro. Zij is perfect aangepast, haar vader minder. Het gaat ook niet best met zijn gezondheid. Eigenlijk kan hij niet meer werken, maar hij gaat toch voor lange tijd naar Noorwegen voor een klus. Gaat niet goed. Ondertussen zit Raša alleen. Wat ze al vreest gebeurt ook: haar baantje in het magazijn een groothandel in groenten houdt op. Terwijl zij het snelst kan inpakken van allemaal.

Zo fanatiek ze haar werk uitvoert, zo gedreven gaat ze ook op zoek naar een nieuw baantje. Ondanks haar inzet is het niet gemakkelijk iets te vinden als je geen opleiding en geen rijbewijs hebt. Maar met een beetje oefenen lukt auto rijden ook wel.

Debutante Gabriela Pichler is één van de vele navolgers van de gebroeders Dardenne. Haar eigen Bosnische moeder speelt ook mee. Knap maakt ze het leed van Raša voelbaar, door de buitengewoon natuurlijk spelende Nermina Lukac van zeer nabij met de camera te volgen. Haar onrust roept Rosetta van de Dardennes in herinnering. Ook het Britse 'kitchen sink' realisme van Andrea Arnolds Fish Tank is niet ver.

De problematiek is even herkenbaar als schrijnend. Raša is perfect aangepast en sociaal, maar tegelijk eenzaam. Als ze zegt dat ze moslim is gelooft niemand haar. Mooi dat ze zo een is met de plaatselijke gemeenschap, maar echt kennen doet niemand haar.

Pichler trapt niet in de val het verhaal een kunstmatig happy end te geven. We verlaten Raša bij een familiefeest waar geklaagd, gezongen en gehuild wordt. Dat het goed komt met haar mogen we alleen hopen.

Aanvullende informatie:
Zweden, 2012
Speelduur: 104 minuten
Regie en scenario: Gabriela Pichler
Productie: China Åhlander
Camera: Johan Lundborg
Montage: Gabriela Pichler, Johan Lundborg
Art direction: Sandra Woltersdorf
Muziek: Andreas Svensson
Met: Nermina Lukač, Milan Dragišić, Jonathan Lampinen
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1 Zweeds/Servo-Kroatisch gesproken
Uitgave: Homescreen/Cinemien


EDITORS' CHOICE