ARTIKEL

Chord brengt highend mobiele DAC

Jamie Biesemans | 19 februari 2014

'Hugo'. Niet de naam van een sympathieke postbode, maar wel van een nieuwe DAC voor mobiel gebruik van Chord Electronics die dit weekend zijn premiere krijgt op de audioshow van Bristol.

Volgens Chord zelf gaat het hier om de "geavanceerdste mobiele DAC en hoofdtelefoonversterker ter wereld". Dat vanwege de FPGA DAC-technologie die Chord zelf ontwikkelde, onder meer voor de QuteHD. De Hugo bevat dus geen standaard DAC-chip van een merk als Wolfson of ESS, zoals die door vele fabrikanten wordt gebruikt. 

Zoals je zou verwachten kan het toestel hoge resolutie-audio aan, tot en met PCM-bestanden aan 382 KHz. Ook DSD128-bestanden zijn welkom.

De overvloed aan ingangen bewijst meteen dat de Hugo geen doordeweekse mobiele DAC is. Het compacte apparaat heeft er niet minder dan vijf, waaronder twee USB-aansluitingen. Tel daar nog twee digitale ingangen (één optische, één coaxiale) bij, én Bluetooth. Als je over een compatibele smartphone of tablet beschikt (bijvoorbeeld van HTC of Samsung) dan kan je via Bluetooth muziek doorsturen gecodeerd in de lossless aptX-codec. En dat klinkt stukken beter dan een klassieke Bluetooth-verbinding.

De ingebouwde accu maakt de Hugo geschikt voor audiofielen die onderweg het allerbeste geluid willen of thuisgebruikers die liever zonder voeding werken. En de naam? Dat is een kwinkslag, een verwijzing naar "wherever you go" (te zeggen in een zware stem). Een Benelux-prijs is nog niet bekend, maar in Groot-Brittanni√ę zal de Hugo rond 1.200 pond kosten.


EDITORS' CHOICE