NIEUWSCorrect B.V.

In Memoriam - Harry de Jong Sr.

Redactie HiFi.nl | 14 februari 2014

Op 9 februari overleed Harry de Jong Sr. Een zeer bekende naam in audio- en videoland, want jarenlang gaf hij leiding aan familiebedrijf Correct in Rotterdam dat onder hem uitgroeide tot één van de grootste speciaalzaken van ons land.

Harry de Jong Sr. in 'zijn' Rotterdams Radio Museum, zoals afgebeeld op de website van het museum.

Het was Harry de Jong die verschillende filialen van het door zijn vader Frans de Jong in 1940 opgerichte Correct begin jaren zeventig onderbrengt in één pand. Medio 1971 koopt hij het Victoria Theater, een voormalige bioscoop, aan de Bergweg, waar na een grondige verbouwing op 29 januari 1973 Radio Correct de deuren opent. Later volgen diverse panden aan de Ceintuurbaan, waarmee Correct uitgroeit tot één van de grootste speciaalzaken van Nederland. Niet voor niets luidt al vele jaren lang de slogan: 'Als Correct het niet heeft, vergéét het dan maar'.

Nadat in 1998 oudste zoon Frans - samen met zus Kitty en jongere broer Harry Jr. - de dagelijkse leiding in de zaak voortzet, gaat de op 8 april 1938 geboren De Jong zeker niet thuis achter de geraniums zitten. Samen met enkele andere enthousiastelingen richt hij in november 1998 het Rotterdams Radio Museum op. Na de opening in april 2000 door toenmalig burgemeester Ivo Opstelten, wordt het museum al snel erkend als officieel museum. Al dekt de naam eigenlijk niet de hele lading.

Want naast de radio wordt namelijk ook de geschiedenis van bijvoorbeeld maritieme apparatuur, televisie, videoapparatuur en computers uitgebeeld in het museum dat deels tegenover het pand van Correct aan de Ceintuurbaan gevestigd is en deels in de speciaalzaak zelf.

De collectie van het Rotterdams Radio Museum bestaat uit de verzameling van De Jong zelf, aangevuld met giften van andere verzamelaars. Een enthousiast team van vrijwilligers is dagelijks bezig met het onderhouden, opknappen en presenteren van de collectie. Ook Harry de Jong was regelmatig te vinden in ‘zijn’ museum en stond altijd klaar voor een rondleiding waarbij hij je van de nodige informatie voorzag.

Binnenkort verhuist een deel van het museum naar een nieuw onderkomen. Harry de Jong zal die verhuizing helaas niet meer meemaken. Hij kwam begin deze maand in een coma terecht nadat hij getroffen werd door een beroerte toen hij speechte op de uitvaart van zijn beste vriend. Harry de Jong overleed zondag 9 februari op 75-jarige leeftijd.

Bekijk hieronder een video van de uitzending van het televisieprogramma Tijd voor MAX op Omroep MAX, waarin Harry de Jong op 31 maart 2011 te gast was.


EDITORS' CHOICE