NIEUWSRhapsody

Filosofie van High End Audio met Harry van Dalen


Redactie HiFi.nl | 14 februari 2014

In het programma van onze FWD*HiFi-Dagen is aardig wat ruimte voor interessante lezingen. Om de bijna tweeduizend bezoekers die zich reeds aanmeldden een beetje warm te spelen, lichten we er vandaag graag nog eens een uit. Rhapsody Sound + Vision geldt namelijk als één van de beste, zo niet dé meest toonaangevende high end-speciaalzaken in Nederland, dus we zijn trots dat ook Rhapsody’s Harry van Dalen zijn weg naar ons podium in Radio Kootwijk weet te vinden.

Harry heeft zijn sporen verdiend als klankregisseur bij Turtle Records en als eigenaar van een hifi-importeurschap. Als jonge jongen zag hij eind jaren ’60, begin jaren ’70 alle groten der aarde – Joe Cocker, Santana, The Who, noem maar op. Muziek was zijn vlucht, en heeft hem eigenlijk nooit meer verlaten. Dat werkte alleen maar sterker toen hij bij een plaatselijke platenzaak aan de slag ging, veel jazzplaten is gaan inkopen en vervolgens ook electronica ging verkopen; “Pioneer, Sansui en dat soort dingen, ik kreeg daar gelijk een goed gevoel bij.”

High End – Wat is nou High End?
“Als ik mensen wat laat horen tijdens een demonstratie is het belangrijk dat ze zich openstellen voor de muziek. Dat vraagt ook een investering van mijn kant. Ik moet de juiste sfeer creëren, zodat mensen begrijpen wat ik wil overbrengen. Bijna iedereen komt met bepaalde verwachtingen naar de winkel, is als het ware geblokkeerd: ze hebben verwachtingen over hoe muziek moet klinken. Ik moet de mensen aeerst bevrijden van deze verwachtingen, of zoals ik dat noem `de poort openzetten`. Ik moet dus hun intentie aftasten, hun mimiek lezen, hun energie voelen. Alleen dan kan ik de set vinden die perfect bij hun behoeften aansluit.”

Het zal je daarom niet verbazen dat zijn insteek op het podium van de FWD*HiFi-dagen ook vooral een filosofische zal zijn. “Een goed hifi-systeem kan pure lol geven, omdat je lekker naar muziek kunt luisteren. En een hifi-set kan je inspireren, omdat je muziek gaat luisteren waarnaar je normaliter niet zou luisteren. Het verbreedt je horizon. Ik zoek energie in een hifi-set, anders kan ik er niet naar luisteren, want live-muziek draait immers ook om energie. Bij de set die je thuis hebt staan moet je je lekker voelen. Het moet een meerwaarde geven aan hoe je muziek luistert. De set moet niet bepalen wat er gedraaid wordt, jij bepaalt het!”

Spiritualiteit
“Eigenlijk moet je als muziekliefhebber open staan voor alles wat met klank te maken heeft, of dat nu Tibetaanse monnikenmuziek is of Massive Attack. Je moet kijken wat het je spiritueel levert, in welke vorm van spiritualiteit dan ook. Bij goede geluidsweergave kun je mensen bewegen hun muziekkeuze te verruimen. Dat is, volgens mij, de grootste kracht van Rhapsody; mensen in aanraking laten komen met nieuwe muziek. Klank en muziek is het eerste wat mensen naar hun binnenste brengt. Als we muziek verschrikkelijk vinden raken we in de war, als het heel emotioneel is raken we geëmotioneerd.

Bij Harry’s lezing, zaterdagochtend 22 februari om 11u, kun je een sterk filosofische insteek rond high end-audio verwachten, rond wat het is, en wat het vooral niet is. Ook mag je op een spirituele inslag rekenen. Niet voor niets brengt hij een klankschaal mee…

U komt toch ook?

EDITORS' CHOICE