ARTIKEL

Tip: Beter beeld zonder moeite (1)

Redactie HiFi.nl | 07 februari 2014

Weinig mensen weten dat een televisie die recht uit de winkel komt niet het beste beeld toont. Hier is alvast een eerste tip om de beeldkwaliteit dramatisch te verbeteren. Het mooie? Het kost nog geen minuut van je tijd.

Bijna alle televisies beschikken over meerdere beeldmodi. Het hangt van merk tot merk af hoe ze juist heten, en je vindt meestal bij de instellingen een optie 'Beeld' waar je ze kan aanpassen. Typische keuzemogelijkheden bij Samsung bijvoorbeeld zijn 'Dynamisch' of 'Standaard'. Een nieuwe televisie staat bijna zeker ingesteld staat op een beeldmodus die niet optimaal is voor de beste kijkervaring.

Meestal is een nieuwe televisie ingesteld op een modus zoals 'Standaard', waarbij kleuren te gesatueerd zijn en de helderheid, contrast en scherpte te hoog ingesteld staan. Voor de beste kijkervaring opteer je voor de beeldmodus 'Film', 'Movie', 'Bioscoop' of iets gelijkaardig. Het is wellicht de gemakkelijkste manier om meteen een beter beeld te krijgen.

Laat je echter niet leiden door eerste indrukken. Als je geruime tijd naar de Standaard-modus keek, zal een Film-modus aanvankelijk mogelijk wat flets overkomen. Je moet je ogen wat tijd geven om aan het nieuw beeld te wennen. Zeker doen, want in de Film-modus zijn kleuren veel natuurgetrouwer en dichter bij wat een cineast of tv-maker bedoelde.

Gebruik nooit de ‘Dynamisch’ of ‘Levendig’ beeldmodus. Deze beeldmodus moet er voor zorgen dat een televisie in een winkelomgeving met felle verlichting en vele andere tv-schermen opvalt en is absoluut niet geschikt voor thuisgebruik.

Je kan nog heel wat meer doen om de beeldkwaliteit van je televisie te verbeteren. Geïnteresseerd? Woon de workshop 'Haal het beste beeld uit je televisie' bij op het FWD*HiFi-event in Kootwijk. Je aanmelden doe je via deze link. Voor 14 februari kan dat gratis.


EDITORS' CHOICE