REVIEW

The World Of Dust - Bhava (CD + boek)

Eric de Boer | 31 januari 2014

Sommige artiesten worden geïnspireerd door kunst en maken het ook zelf. Stefan Breuer is de man achter het project The World Of Dust, waarvan onlangs een sterk gelimiteerde cd werd uitgebracht. Het album – Bhava genaamd- wordt alleen verkocht in combinatie met een boek dat vol staat met collages, iets wat de artiest heeft bewogen om het album te maken. Kunst valt soms buiten de gebaande paden en Bhava is een vrij unieke ervaring.

Bhava staat voor wedergeboorte, maar ook voor gevoel, emotie en stemming. Net als de 44 pagina’s van het boekwerk dat deze tot slechts honderd stuks gelimiteerde uitgave begeleidt biedt The World Of Dust een etherische ervaring die slechts heel af en toe zijn weg terugvindt naar de aarde. Dertien tracks, variërend in lengte van gemiddeld één tot ruim drie minuten, komen tot een climax in het ruim veertien minuten durende einde dat niet voor niets de titel The Universe met zich meedraagt. De geschiedenis van het heelal bezien door de ogen van een getalenteerd artist. Breuer is bekend van onder andere I Am Oak en Lost Bear, twee bands die ook bij het Utrechtse Snowstar Records hun thuis hebben.

Met The World Of Dust is het voornamelijk de - vocale en muzikale - klank van de muzikant, tekenaar en producer die hoorbaar is, maar Breuer zocht ondersteuning bij veel andere artiesten. Bhava is dus ook een collage geworden. Zo vinden namen als Thijs Kuijken (I am Oak), Noel Hofman (The Gathering), Aino Vehmasto (The Secret Love Parade) en Olivier Perez (Garciaphone) hun weg terug in de lijst met credits.

De term lo-fi progrock die op de website van The World Of Dust wordt gescandeerd dekt de lading slechts deels, want wie de 37 minuten durende cd goed beluistert weet weg te dromen in een wereld die ook als psychedelisch en oneindig ruimtelijk kan worden betiteld. De muziek die op Bhava ten gehore wordt gebracht wordt sierlijk omlijst door klassieke instrumenten als gitaar, viool, fluit en zelfs de jazzy saxofoonklanken vliegen af en toe voorbij. Aangevuld met zwaar verstoorde elektrische gitaarwerken en diverse samples. Geen licht verteerbaar geheel, maar wel één die bijblijft.

Bhava van The World Of Dust is een muzikale reis die deels al wordt ingevuld door de artiest, maar zeker openstaat voor de verbeelding van de luisteraar. Dat het hier ook echt om een muzikaal kunstproject gaat, bewijst  de zeer gelimiteerde oplage die weliswaar met de hand genummerd en voor een schappelijke prijs van 20 euro wordt aangeboden. De verbeelding van de luisteraar wordt flink aangesproken en niet alleen liefhebbers van progressieve muziek, maar ook die van avant-gardistische pop, neoklassiek, folk en niet in de laatste plaats post-rock zouden in deze CD een unieke beleving kunnen vinden. In elk geval is dit niet het laatste wat we van Stefan Breuer en The World Of Dust gaan horen.

Muziek: 8
Klank: 8
Label: Snowstar Records
Speelduur: 37:48 minuten
Website


EDITORS' CHOICE