REVIEW

Vergeet me niet (dvd)

Jan Luijsterburg | 26 januari 2014

De Duitse regisseur David Sieveking maakte een zeer persoonlijke documentaire over zijn moeder, die leed aan de ziekte van Alzheimer. Door haar te filmen tijdens het aftakelingsproces maakte hij van de nood een deugd, want zijn vader die haar thuis verzorgde zat er aardig doorheen. Wat steun en aandacht kon hij goed gebruiken.

Naast een verslag van het leven van en met iemand met deze ziekte is Vergiss mein nicht, zoals de film eigenlijk heet, ook een levensgeschiedenis van het bijzondere stel. Moeder Gretel was een politiek activiste, vader Malte een gepensioneerd wiskundige. Echte kinderen van de seksuele revolutie, met een open huwelijk. Moest allemaal kunnen, maar het bracht de relatie wel aan het randje van de afgrond.

Subtiel komt aan de oppervlakte dat de zorg en het eindeloze geduld die Malte nu opbrengt voor Gretel in ieder geval voor een deel ingegeven wordt door schuldgevoelens over hoe hij eerder tekort schoot in zijn liefde. Kost wat het kost, nu wil hij haar niet meer laten gaan, ook al had hij de vrije tijd waarop hij zich verheugde eigenlijk liever aan wetenschappelijk onderzoek willen spenderen.

Ze reizen naar belangrijke plekken uit haar verleden om de vervagende herinneringen een zetje te geven. Sieveking leert op de valreep zijn moeder beter kennen.

Getuigenissen als deze zijn erg belangrijk in dit tijdsgewricht waarin de zorg voor de toenemende groep ouderen een politiek probleem geworden is. Het bijna verplicht stellen van het leveren van mantelzorg als vervanging voor professionele zorg is bij dementie een ridicuul idee, dat wordt heel duidelijk gemaakt. Familieleden gaan er zelf onderdoor, laat staan dat anderen de inzet kunnen leveren die noodzakelijk is als mensen alle oriëntatie kwijt raken.

De sympathieke, volstrekt van sentimentaliteit gespeende film gaat op dvd vergezeld van een interessante making of en een interview met de regisseur en producent, die een interessant inkijkje geven in de totstandkoming van de film.

Aanvullende informatie:
Duitsland, 2013
Speelduur: 88 minuten
Regie en scenario: David Sieveking
Productie: Martin Heisler
Camera: Adrian Stählie
Montage: Catrin Vogt
Muziek: Jessica de Rooij
Extra’s: Making of (19 minuten), Interview (14 minuten)
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0, Duits gesproken
Uitgave: Dalton Distribution
Distributie: de Filmfreak
Officiële website


EDITORS' CHOICE