REVIEW

The Bridge - seizoen 2 (Blu-ray)

Jan Luijsterburg | 18 januari 2014

De Deense rechercheur Martin Rohde heeft een flinke klap gekregen van de ontknoping van het eerste seizoen van successerie The Bridge. Na ruim een jaar zoekt zijn Zweedse collega Saga Norén hem weer op naar aanleiding van een nieuwe zaak, rond een schip dat zonder bemanning de beroemde Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö ramde.

Aan boord worden een paar jongeren aangetroffen. Onderzoek wijst uit dat ze besmet zijn met pestbacteriën. Al snel vallen er meer slachtoffers, bijvoorbeeld door het eten van besmet fruit of vlees. Steeds wordt er een muntje met het symbool van een kikker gevonden op de bron van de besmetting en is er een verband met het milieu.

In een internetfilmpje worden de terreurdaden opgeëist door een viertal met dierenmaskers vermomde figuren. Het motto van de groep is: "De wereld is groter dan wij". Ecoterrorisme, luidt al snel het label.

Zoals dat ook in de eerste serie ging breidt het verhaal zich snel uit tot enorme proporties. Paden lopen dood en er blijken steeds meer partijen een rol te spelen. Ondertussen hebben de hoofdrolspelers privé het nodige te verstouwen.

Martin leeft gescheiden van zijn gezin en stopt alle therapieën om in plaats daarvan in de gevangenis in gesprek te treden met de moordenaar van zijn zoon, en dus weer volop aan het werk te gaan. De relatie met zijn gezin lijkt zich langzaam te herstellen, maar er is ook een vrouwelijke collega die avances maakt.

Saga heeft een vriend en gaat met hem samenleven. Haar sterk autistische trekken maken dat heel lastig, maar de jongen houdt lang vol. Ook het contact met een collega in haar team loopt voortdurend mis doordat ze zijn ironie niet begrijpt. We komen meer te weten over haar achtergrond en leren dat ze mensen juist soms beter aanvoelt dan 'normale' mensen.

Serie 2 mist natuurlijk de verrassing van het gegeven, dat ook is overgenomen in een Britse (The Tunnel) en een Amerikaanse versie (over de grensovergang tussen El Paso en Juarez). Daar staat tegenover dat het breed uitgesponnen en weer fraai gefilmde verhaal wederom enorm weet te pakken, zodat de neiging aflevering na aflevering achter elkaar door te kijken nauwelijks te bedwingen is. Aan het eind worden de losse lijntjes niet allemaal even mooi afgehecht, zodat er alle ruimte is voor een derde reeks.

Aanvullende informatie:
Zweden/Denemarken, 2011
3 x Blu-ray
Speelduur: 10 afleveringen van 60 minuten
Met: Sofia Helin en Kim Bodnia
Beeld: 1080 / 25i, 16:9
Geluid: DTS HD Master 5.1
Uitgave: Lumière


EDITORS' CHOICE