ARTIKEL

Monteren doe je zo

De videofilm ontstaat pas echt tijdens de montage. Anders gaat het slechts om losse clips voor videomail, Facebook en YouTube. De eerste fase van het monteren of editen begint eigenlijk al bij de opname. Daarna volgt het bekijken en overnemen naar de computer. En vervolgens het belangrijke mediabeheer.

De oude meesterregisseurs wisten het al: een groot deel van de film ontstaat op de snijtafel (de cut). Maar zonder goed opnamemateriaal (de footage) is geen directors cut mogelijk. Sinds de dagen van de analoge videomontage is er aan dit principe weinig veranderd. Alleen gaat het nu om de digitale methode van het niet-lineair-editen (NLE) waarbij op de computer met behulp van een knip & plak en opmaakprogramma fraaie videoclips en films vervaardigd worden. Dit met behulp van inzicht, alle liefde en vaardigheden voor het editing-proces.

Opname volgens plan?

Elke videofilm kent op zijn minst een idee waarover het filmisch gezien gaat. Dat idee kan verder uitgewerkt worden in bijvoorbeeld een storyboard, script of draaiboek. Er is in ieder geval een vorm van planmatige aanpak dat ten grondslag ligt aan de te monteren videofilm. Worden alle opnamen (shots) volgens dit plan geschoten dan kan de videomaker hen straks gemakkelijk in de tijdlijn of storyboardweergave van de montagesoftware overnemen.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE