ARTIKEL

Spelen met emoties in Edingburgh

De Oude Stad ('Old Town') van Edinburgh kenmerkt zich door een zeer gewelddadig stuk geschiedenis. Verhalen van moorden, folteringen, doodstraffen, armoede en pestplagen 'kleuren' het tijdsbeeld. Richard Helwig reisde met de videocamera naar deze hoofdstad (en spookstad) van Schotland en verdiepte zich in enkele bizarre zaken uit het verre verleden.

In mijn luxe appartement in Inverness leg ik 's morgens vroeg de laatste hand aan de voorbereidingen voor mijn trip. Inverness is gelegen aan de noordkant van de Great Glen, bij de monding van de rivier de Ness, en geldt als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden. Met de auto ben ik meer dan drie uur onderweg richting Edinburgh. Stukken snelweg worden langdurig afgewisseld met binnenwegen waar je niemand meer ziet. Alleen overstekende schapenkuddes. Soms regent het, dan is het weer stralend weer. Typisch Schots. Ik stop regelmatig om opnamen te maken van het ruige landschap. De reis is een belevenis op zich. Voor filmers is er zoveel te zien!

Eenmaal in het drukke centrum van Edinburgh aangekomen, haal ik de zware tas met videoapparatuur uit de kofferbak. Het is gedaan met de rust. Ik heb geen tijd te verliezen want voor het maken van beelden en het schrijven van een eerste opzet voor dit artikel heb ik slechts één dag uitgetrokken. Dat is uiteraard veel te weinig maar ik probeer wat ik kan doen. De concentratie ligt bij mij op het oude centrum. Dit gedeelte kan het beste te voet worden verkend.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE