ARTIKEL

Workshop: Nieuw leven voor je muziekspeler

Sinds de smartphone gemeengoed werd, is de markt voor mp3-spelers flink gekrompen. De meeste mensen geven er immers de voorkeur aan om één en niet twee toestellen op zak te liggen en vaak kun je aardig wat albums kwijt op je iPhone of Android-toestel.

De meeste mensen blijven daarom zitten met een verouderde muziekspeler die vaak toch al niet zo gebruiksvriendelijk was. Uiteraard hadden veel mensen juist daarom een iPod gekocht, maar ondanks de fijne bediening zat ook die met zijn beperkingen, zoals het onvermogen om FLAC-bestanden af te spelen.

Vrijheid met Rockbox

Daar komt het geweldige Rockbox om de hoek kijken. Dit opensource project rondom alternatieve firmware heeft de afgelopen jaren gestaag het aantal ondersteunde modellen uitgebreid, waardoor veel mensen hun oude mp3-speler letterlijk een tweede leven kunnen geven. Momenteel worden een vijftigtal spelers ondersteund, waaronder spelers van Archos, Philips, Samsung en Sandisk. Ook oude iPods kunnen onder handen worden genomen. Een overzicht vind je hier.

Waar moet je dan zoal aan denken? Beter batterijleven bijvoorbeeld, of de mogelijkheid om eindelijk van die vervelende sync-software af te raken die fabrikanten je verplichtten te gebruiken voor het overzetten van muziek.

Toch is veruit het leukste aan Rocbox dat je eindelijk lossless-formaten als APE of FLAC kunt afspelen, die de geluidskwaliteit van je cd's behouden. Er is ook de mogelijkheid om spelletjes te installeren, de standaardfonts aan te passen of te kiezen uit een van de vele menu thema's die de Rockbox-gemeenschap in elkaar heeft gestoken. Bekijk hier een volledige lijst van de voordelen die je bij Rockbox kunt genieten.

Muziek op cd-kwaliteit

De extra's die je kunt activeren via Rockbox verschillen van model tot model, omdat elke 'release' met de hand in elkaar is gestoken. Omdat sommige spelers wat obscuur zijn, betekent dat ook dat minder ontwikkelaars zich hebben bezig gehouden met de bouw.

Dat betekent dus ook dat niet elke versie even stabiel is; dat zul je even moeten controleren op de toegewijde pagina van elke versie.

Feit is daarnaast dat de allernieuwste generaties van de Apple iPod vrijwel niet ondersteund zijn, vanwege de verregaande encryptie die de fabrikant in de mp3-speler heeft gestopt.

We probeerden Rockbox uit op een Philips GoGear HDD6330.

Stabiliteit niet gegarandeerd

De download van RockBox Utility, een handig programma dat het grootste gedeelte van de installatie van de firmware voor zijn rekening neemt, is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Op deze pagina (klik hier) vind je alle versies.

We raden je echter van harte aan om eerst naar de pagina van je speler te gaan en goed de gebruiksaanwijzing te lezen. Ook moet je goed controleren of Rocbox Utility wel samenwerkt met jouw speler; anders zal je de installatie met de hand moeten doen.

Op de releasepagina van Rockbox voor jouw speler vind je meestal ook een verwijzing naar de oorspronkelijke firmware van de fabrikant, voor het geval er iets mocht gaan met de installatie van Rockbox.

Rockbox is een ideaal projectje voor de zomer en is ook geschikt voor de wat minder technisch begaafde gebruikers dankzij Rockbox Utility. Als je slaagt, heb je een extra geluidsbron voor in de tuin of kun je je oude mp3-speler met gerust hart mee op vakantie nemen.


EDITORS' CHOICE