REVIEW

The Bling Ring (Blu-ray)

Jan Luijsterburg | 26 december 2013

Mocht u verlegen zitten om wat luxe spulletjes die u zelf niet kunt of wilt betalen: probeer eens binnen te dringen in de riante villa van een bekende ster. Grote kans dat er een deur open staat of dat de sleutel onder de mat ligt. Dat ontdekten ook wat verwende jongeren in Beverly Hills, die er lol in kregen een greep te doen uit de inboedel van de allerrijksten.

Net als in haar vorige film Somewhere toont Sophia Coppola in haar vijfde film de ontluisterend vervreemdende gevolgen van rijkdom. In Somewhere vanuit het perspectief van een ster, in The Bling Ring vanuit fans die zich vergapen aan de uitzinnige leefstijl van hun idolen.

Het verhaal is waargebeurd en beschreven in een artikel in Vanity Fair in 2010. Een stel gehaaide meiden en een jongen, type onzeker buitenstaander, net op een andere school begonnen, komen op het idee een kijkje te nemen in de paleisjes van de hedendaagse beroemdheden. Via Facebook is precies te volgen wie er wanneer niet thuis is, de adressen staan op Google Maps.

Ze doen zich tegoed aan de eindeloze hoeveelheid dure spullen die ze aantreffen. Grote kans dat de ster in kwestie toch niet in de gaten heeft dat er iets weg is. Dit gaat een tijdje goed, maar natuurlijk lopen ze uiteindelijk tegen de lamp, dat kan niet uitblijven. Zijn ze wel meteen groot nieuws, ook niet weg in een wereld waarin alles om aandacht draait.

De sterren zelf lijken het allemaal wel prima te vinden – het bevestigt hun status. Coppola mocht gewoon filmen in het werkelijk grotesk ingerichte huis van Paris Hilton, zodat het graaien in de schoenenkast met de inhoud van een grote winkel (rijen rose pumps maat 44) er realistisch uitziet als ging het om een documentaire.

Een sterk door Emma Watson (Hermeline uit Harry Potter) neergezet type, opgevoed door extreem kleffe new age types met vage opvattingen over opvoeding, weet haar daden aan het eind van de film te presenteren als stapje op haar weg naar eigen grootsheid. Ze gaat vast nog eens een land leiden, denkt ze. Als nog niet duidelijk was dat er iets heel erg mis is in de hoofden van de verveelde rijke jongeren dan is dat na haar toespraak alsnog in een overtreffende trap het geval. Life style is belangrijker dan leven.

De films van Sophia Coppola worden door de pers veel hoger gewaardeerd dan door het publiek. Dat heeft alles te maken met het feit dat kijkers zich graag identificeren met een sympathieke hoofdfiguur. Die zijn in het universum van Coppola niet te vinden. Haar visie is op de mensheid is cynisch. Daar wil je zelf niet bij horen.

The Bling Ring is snel gemonteerd, als een videoclip, en heeft een perfect passende, hippe soundtrack. Soms gelikt en gestileerd als het wereldje dat ze portretteert, soms rauw en over-the-top als een gangsta rapper, gelardeerd met gortdroge humor. Razendknappe film die je confronteert met een vreselijke, totaal van zichzelf vervreemde wereld. Hoe leuk iets vreselijks er uit kan zien. De ultieme leegte, verpakt als een bonbon.

Zoals vaak bij Nederlandse uitgaven ontbreken de extra’s die in andere landen wel meegeleverd worden. Ongetwijfeld het gevolg van een kostenafweging, maar wel jammer.

Aanvullende informatie:
Verenigde Staten, 2013
Speelduur: 90 minuten
Regie en scenario: Sofia Coppola
Productie: Roman Coppola, Sofia Coppola
Camera: Christopher Blauvelt, Harris Savides
Montage: Sarah Flack
Art direction: Anne Ross
Muziek: Daniel Lopatin, Brian Reitzell
Met: Katie Chang, Israel Broussard, Emma Watson
Beeld: 1080p HD 16:9 (1.85)
Geluid: DTS-HD Master 5.1
Uitgave: A-film
Officiële website


EDITORS' CHOICE