REVIEW

Kapringen Blu-ray recensie


Jan Luijsterburg | 25 november 2013

Een film over een kaping, dat klinkt als een recept voor een voorspelbaar en puur effectgericht genrewerk. Niet in dit geval. Deze arthouse variant van Tobias Lindholm, scenarioschrijver van Jagten en Borgen, graaft dieper dan de gemiddelde sabotagefilm en doet qua spanning ondertussen bepaald niet onder voor het Hollywood formulewerk op dit gebied.

Het verhaal is gebaseerd op twee echt gebeurde kapingen van Deense vrachtschepen, een paar jaar geleden. Scheepskok Mikkel (Pilou Asbæk), bekend van Borgen, heeft net telefonisch contact gehad met zijn vrouw, als een stel Somalische piraten er voor zorgt dan hij haar voorlopig niet zal zien. Alles draait om losgeld.

Zeer tegen het advies van de specialist die hij heeft ingehuurd voert reder Peter Ludvigsen (Søren Malling, net als Asbæk bekend van Borgen en tal van andere Scandinavische series en films) zelf de onderhandelingen met de piraten. Dat gaat aanvankelijk met een ijzige koelbloedigheid, maar als de spanning oploopt wordt wel duidelijk waarom Gary Porter, aanvankelijk ingehuurd als ervaringsdeskundig adviseur maar gepromoveerd tot acteur, de rol van onderhandelaar liever door onafhankelijke buitenstaander Connor (oftewel hijzelf) vervuld zag worden.

De kracht van Kapringen zit hem vooral in het opgeroepen gevoel van ‘echtheid’. Tobias Lindholm, bekend als scenarist van Borgen en co-scenarist van Jagten en Submarino, is zelf zoon van een kaptein. Hij doet verslag van een wereld die hij goed kent. Met kleine camera’s werd er gefilmd op MV Rozen, een schip dat echt gekaapt is geweest in Somalië, met als figuranten bemanningsleden die zelf een kaping mee hebben gemaakt. De beeldkwaliteit is door de omstandigheden vooral in de donkere passages niet optimaal, maar dat draagt alleen maar bij aan het dramatisch effect dat in de tweeslachtige afloop van het verhaal maximaal uitgebuit wordt.

Het onderhandelen is een tergend traag pokerspel op leven en dood, terwijl de situatie op het schip alsmaar beroerder wordt. Geen wonder dat mensen op een zeker moment gaan breken. Een gegeven dat veel breder geïnterpreteerd kan worden dan strikt in de getoonde situatie. Ik moest bijvoorbeeld denken aan de introductie van het concept marktwerking in de zorg en de harde onderhandelingen tussen zorginstellingen en verzekeraars, die gaan bepalen in hoeverre en waar zieken geholpen kunnen worden.

Ik ontving zowel de dvd als de blu-ray van Kapringen en kon daardoor vaststellen dat de blu-ray een aanzienlijk scherper beeld biedt, vooral in de scènes waar voldoende licht beschikbaar was. Extra’s ontbreken op beide edities. Wel is er een 'making of' te vinden in korte filmpjes op de officiële website bij de film.

Aanvullende informatie:
Denemarken 2012
Speelduur: 108 minuten
Regie en scenario: Tobias Lindholm
Camera: Magnus Nordenhof Jønck
Montage: Adam Nielsen
Art direction: Thomas Greve
Met: Pilou Asbæk, Søren Malling, Dar Salim
Beeld: 1080p HD Anamorf 16:9
Geluid: DTS Master 5.1 Deens gesproken
Uitgave: A-film
Officiële website

EDITORS' CHOICE