REVIEW

I, Anna (dvd)


Jan Luijsterburg | 01 november 2013

Charlotte Rampling speelt een complexe, pas gescheiden vrouw in Londen. Ze bezoekt dating avonden, maar straalt vooral vermoeide frustratie uit. Net als Inspecteur Bernie Reid, die naar een flat geroepen wordt waar een man vermoord is. Hij ziet daar Anna, en de welbekende vonk springt over.

Uit de aanvankelijk fragmentarische elementen wordt geleidelijk een misdaadplot gevormd, die uiteindelijk niet zo veel om het lijf heeft. Ik ben normaal slecht in, maar had op de helft van de film al wel door hoe de vork in de steel zat. Veel belangrijker is Anna, die we veel zien maar niet gaan begrijpen, en de onvermijdelijke affaire die ze krijgt met Reid (Gabriel Byrne, onder meer bekend van de schitterende serie In Treatment).

Regisseur Barnaby Southcombe, zoon van Rampling, kiest er in zijn speelfilmdebuut voor het verhaal van Elsa Lewin vooral in beelden te vertellen. Dialogen worden tot een minimum beperkt. De film leunt sterk op sfeertekening, met fraaie, veelal donkere beelden van grauwe buitenwijken van Londen en een gloedvolle soundtrack van het Franse elektroduo K.I.D., aangevuld met een paar songs van de altijd fantastische Richard Hawley.

Hoewel ze vanuit het verhaal nauwelijks een achtergrond meekrijgen weten Rampling en Byrne te overtuigen met intens spel. Ook de bijrollen zijn prima. Zo is het altijd een feest om Eddie Marsan (onder meer van The Disappearance of Alice Creed) bezig te zien, hier als bevlogen politieman.

Op het niveau van de plot rammelt I, Anna zeer. Het politiewerk komt behoorlijk ongeloofwaardig over, maar als psychologisch portret van een complexe, emotioneel ontspoorde vrouw overtuigt de film wel degelijk.

Jammer dat de extra’s van de Engelse uitgave ontbreken op deze DVD en dat de scherpte van de beelden niet optimaal is.

Aanvullende informatie:
Verenigd Koninkrijk, 2012
Speelduur: 87 minuten
Regie en scenario: Barnaby Southcombe
Productie: Michael Eckelt, Ilann Gerard, Christopher Simon
Camera: Ben Smithard
Montage: Peter Boyle
Art direction: Tom Burton
Muziek: K.I.D. en Richard Hawley
Met: Charlotte Rampling, Gabriel Byrne, Eddie Marsan, Hayley Atwell
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Cinemien/Homescreen

EDITORS' CHOICE