REVIEW

Hannah Arendt dvd

Jan Luijsterburg | 26 oktober 2013

Hoe ziet het kwaad er uit? Heel gewoon soms. De Duitse filosofe Hannah Arendt overleefde de Jodenvervolging en volgt in deze film van Margarethe von Trotta het proces tegen Adolf Eichmann in 1961. Ze heeft moeite een bloeddorstig monster te zien in het iele mannetje dat zich op zakelijke wijze verdedigt.

Redelijk gesetteld met echtgenoot Heinrich in het Amerikaanse universiteitsleven wordt ze door The New Yorker gevraagd verslag te doen van het roemruchte proces tegen Eichmann. Het gebruik van archiefbeelden maakt de observaties van Arendt erg invoelbaar. Ze ziet een ambtenaar die betoogt dat hij alleen maar orders uitvoerde en dus niet zelf verantwoordelijk is voor zijn bijdrage aan de massamoord op Joden. Geen kwade wil, maar louter afwezigheid van kritisch denkvermogen. Het boek 'Eichmann in Jeruzalem: De banaliteit van het kwaad' werd de kern van haar filosofisch oeuvre.

De Amerikaanse Joods-intellectuele kringen waarin ze verkeert kunnen een genuanceerde visie op de kampbeul, en daarmee op de menselijke geest in het algemeen, niet waarderen. Integendeel, Arendt krijgt de hele wereld over zich heen. De prijs voor onafhankelijk denken is hoog. Haar oude professor Martin Heidegger had haar daar al voor gewaarschuwd.

Margarethe von Trotta maakte eerder mooie portretten met Barbara Sukowa in de hoofdrol, van Rosa Luxemburg en Hildegard von Bingen. Sukowa zet de kettingrokende Hannah Arendt neer als een statige, eigenzinnige vrouw die tegen meer dan een stootje kan.

Aanvullende informatie:

Duitsland, 2012
Speelduur: 113 minuten
Regie: Margarethe von Trotta
Scenario : Pam Katz, Margarethe von Trotta
Camera: Caroline Champetier
Muziek: André Mergenthaler
Met: Barbara Sukowa, Janet McTeer, Julia Jentsch
Uitgave: Cinemien / Homescreen


EDITORS' CHOICE