REVIEW

Die Wand (dvd)

Jan Luijsterburg | 30 september 2013

Een vrouw raakt op bijzondere wijze in een totaal isolement. Tijdens een bezoek in een idyllisch bergdal in Oostenrijk keren de nicht en haar echtgenoot waar ze verblijft niet terug van een boodschap. Als ze op onderzoek uit gaat blijkt de berg omringd door een onzichtbare muur. Aan de andere kant van de muur lijkt zich een ramp voltrokken te hebben.

 

Het enige wat er voor haar op zit is zien te overleven. Aardappels poten, ’s zomers verhuizen naar de bergwei. Teruggeworpen op het voorzien in de primaire levensbehoeften in een minuscule samenleving met hond, kat en koe, wordt ze een ander mens. Vooral met de hond bouwt ze een warme relatie op. Al schrijvend op het schaarse papier dat ze vindt in het huisje doet ze verslag van de veranderingen, in een ultieme poging haar verstand niet te verliezen.

Martina Gedeck (Das Leben der Anderen) draagt de verfilming van het gelijknamige boek van Marlen Haushofer uit 1963 nagenoeg in haar eentje en levert een unieke acteerprestatie, geholpen door de betoverend mooie beelden van het landschap dat haar door de seizoenen heen omringt. Er kwam een klein leger aan cameramensen aan te pas om dit vast te leggen.

Sterk is dat er geen verklaring gegeven wordt voor het merkwaardige fenomeen van de onzichtbare muur. Het bedenken van een interpretatie wordt dan ook volledig aan de kijker overgelaten. Zo is de film letterlijk op te vatten als een apocalyptische fantasie, maar ook figuurlijk te duiden, bijvoorbeeld als een verbeelding van de fundamentele eenzaamheid van de mens.

Regisseur Julian Pölsler blijft enerzijds extreem dicht bij zijn favoriete boek door er letterlijk uit voor te laten lezen door zijn hoofdrolspeelster. Anderzijds contrasteren de schitterende, emotioneel geladen beelden met de geserreerde toon van de tekst. Het levert ondanks het trage tempo van de film een voortdurende spanning, met als resultaat een fascinerende, erg mooie film.

Als sfeerversterkende soundtrack zijn Bach’s Partitas voor solo viool gebruikt, in de schitterende uitvoering van Julia Fischer.

Aanvullende informatie:
Oostenrijk, Duitsland, 2012
Speelduur: 105 minuten
Regie: Julian Pölsler
Scenario: Marlen Haushofer (boek), bewerkt door Julian Pölsler
Productie: Wasiliki Bleser, Antonin Svoboda, Rainer Kölmel, Bruno Wagner
Camera: Markus Fraunholz, Martin Gschlacht, Bernhard Keller, Helmut Pirnat, Hans Selikovsky, Richi Wagner
Met:  Martina Gedeck
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1, Duits gesproken
Uitgave: Cinemien/Homescreen
Officiële website


EDITORS' CHOICE