REVIEW

The Fall S01 (dvd)

Jan Luijsterburg | 20 september 2013

Het is wat met die seriemoordenaars. We constateerden het al eerder, je ziet ze vaker in films of series dan in het dagelijks leven, maar het fenomeen blijft intrigeren. Het engste van Paul Spector is misschien nog wel dat hij zo normaal lijkt. Huisvader van een jong gezin, werkzaam als rouwconsulent nota bene. Het is jagen en opgejaagd worden voor hem, want als politie-inspecteur Stella Gibson zich vast bijt laat ze niet meer los.

Het bijzondere aan deze serie is dat goed en kwaad dicht bij elkaar staan, bijna in elkaar opgaan. Want zoals Spector zijn sympathieke kanten heeft, kan die Gibson (schitterend ambivalent neergezet door Gillian Anderson, van The X-Files). Onbekommerd en ogenschijnlijk onbewust zet ze haar vrouwelijkheid in, maar in seksueel opzicht lijkt ze eerder op het prototype van de man.

Schaamteloos gaat ze een one night stand aan met een ondergeschikte man, die daarmee een huwelijk met kindertjes op het spel zet; het is niet iets waar ze mee zit. Zelfs als de gevolgen voor de man in kwestie dramatisch zijn geeft ze geen krimp. Een behoorlijk fatale vrouw, in de altijd explosieve context van Belfast. Je krijgt net zo moeilijk grip op haar dan op de moordenaar. Het zijn allebei raadselachtige wezens. Gedreven tot het uiterste, maar waarom ze zo extreem in elkaar zitten?

Knap is deze door de Vlaamse regisseur Jakob Verbruggen (Code 37) gemaakte BBC serie door de gelaagde manier van vertellen. In de eerste aflevering bijvoorbeeld wordt een subtiel spel gespeeld met de tijd, waarbij de moorden van Spector getoond als het ware vertraagd worden getoond aan de hand de onderzoeksactiviteiten van de politie.

De psychologische aspecten en het spel met de vorm maken het oplossen van de zaken bijna ondergeschikt. Niet erg daarom dat de serie van vijf afleveringen afsluit met een gapend open eind. Het vervolg mag snel komen!

Aanvullende informatie:
VK 2013
Speelduur: 5 x 60 minuten (2 DVD’s)
Regie: Jakob Verbruggen
Scenario: Allan Cubitt
Productie: BBC
Met: Gillian Anderson, Jamie Dornan, John Lynch
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Lumière Crime Series


EDITORS' CHOICE