NIEUWSSony

High End-muziek bij Sony op IFA 2013

Redactie HiFi.nl | 10 september 2013 | Sony

Sony is van vele markten thuis, en maakt een heleboel apparaten die uw en onze aandacht verdienen. Denk aan tv-toestellen, fotocamera’s, tablets, smartphones. En ja, Sony maakt ook audio-apparatuur. Die is best wel OK, maar high end kun je het maar moeilijk noemen. Dat was overigens ooit wel anders. Zo stond de befaamde ‘ES- reeks van deze fabrikant – denk aan (sa)cd-spelers, cassettedecks, DAT-recorders, MiniDisc decks, versterkers, tuners, … – jarenlang bekend als uitstekend hifi-materiaal.

Wat het extra interessant maakte, is dat deze apparaten een zeer consistente look hadden. Je kon dus over de jaren heen apparaten vervangen en toevoegen zonder dat het opviel.

Die ES-reeks verdween echter van het toneel, waarmee voor Sony een tijdperk afgesloten werd. Tenminste, zo leek het. Want kennelijk is Sony zinnens om opnieuw hoogwaardige hifi-apparatuur te maken. We komen er zo dadelijk op terug, maar laten we het eerst even over de nieuwigheden in het ‘gewone’ audiogamma hebben, met name over de soundbars, op de Berlijnse beurs. 

De Dikke en de (Heel Erg) Dunne

Deze Sony medewerker haalt een groot doek weg…

… waaronder een piepkleine soundbar verscholen blijkt te zitten.

De nieuwe HT-ST3 (€ 700) zou met z’n 4 cm hoogte de dunste soundbar ter wereld zijn. Dat willen we best geloven. De kast van de HT-ST3 bestaat uit een aluminiumlegering, met een roestvrij stalen rooster vooraan. Het kleintje beidt ruimte aan elf luidsprekers (!). Je krijgt er ook een subwoofer en een 4.1 versterker bij. In verhouding tot z’n grootte klinkt hij heel behoorlijk, maar er spontaan voor op onze knieën vallen – zoals onze Italiaanse collega, zie hieronder – doen we nu ook weer niet.

Zwaar onder de indruk, zo te zien…

Rechts op de foto boven is de onderstaande HT-ST7 (€ 1.100) te zien. Een groot 7.1 soundbarsysteem is dat, met een hele lelijke bijzondere vormgeving.

Welkom terug, Sony!
Sony lanceert onder de ES-vlag een nieuwe generatie ‘high resolution’ audio producten. Het gaat om de HAP-Z1ES HDD audiospeler, de TA-A1ES stereoversterker, het HDD audiosysteem HAP-S1 en de UDA-1 USB DAC. Tenslotte worden er ook twee bijpassende luidsprekersets gelanceerd: de SS-HA1 en de SS-HA3.

Boven de HAP-Z1ES, daaronder de TA-A1ES versterker.

Tijdens een exclusieve demo in een akoestisch geoptimaliseerde ruimte – waar het omgevingslawaai van de beurs mooi buiten de deur werd gehouden – konden we al even kort luisteren naar de HAP-Z1ES streamer en de TA-A1ES versterker. Het tweetal werd gedemonstreerd met de hulp van een paar mooie Sony SS-NA2ES luidsprekers, die door middel van polsdikke luidsprekerkabels aan het systeem gekoppeld werden.

Lelijk tapijt, geweldig geluid

We luisteren zowel naar gewone WAV-bestanden (geript van cd) als naar hi-res DSD bestanden (downloads). En het klonk werkelijk absoluut geweldig.  Het soort geluidskwaliteit waar je je aan kunt verwachten in een luisterruimte op de High End in München bij één of ander chique high end merk, maar toch niet bij Sony op de IFA? Wel, dus. Moesten we een award hebben voor de ‘Best of Show’ demo, dan ging die dit jaar naar Sony.

Ontwerper Eric Kingdon is terecht blij met zijn nieuwe creaties.

We zien de twee apparaten dan ook met plezier verschijnen in onze testruimte. En ja, uiteraard had onze positieve ervaring ook veel te maken met de prestaties van de luidsprekers en met de prima akoestiek van de demoruimte. Maar dan nog.

Wat we verder nog opgeduikeld hebben over de HAP-Z1ES (€ 2.000) is dat deze € 2.000 moet kosten en dat hij beschikt over een harde schijf van 1 TB. Als dat niet (langer) volstaat, kun je via USB een extra harde schijf aansluiten. Een 10.9 cm kleurendisplay laat je toe om gemakkelijk door je muziekcollectie te bladeren, maar dat kan ook door middel van een iOS/Android app. De speler speelt MP3, DSD (tot 5.6 MHz), FLAC, WMA, ALAC, ATRAC en AIFF. Opmerkelijk genoeg beschikt het apparaat niet over een digitale uitgang. De versterker kost eveneens € 2.000 en levert 2 x 80 watt RMS.

En dan dit nog…
Omdat de IFA veel méér biedt dan alleen maar beeld en geluid, proberen we tussen de bedrijven door ook eens naar de andere consumer electronics apparaten en gadgets te kijken. Zo werden we vorig jaar verliefd op een draagbare espresso machine (www.handpresso.com). Dit jaar is het de Sony Cyber-Shot DSC-QX10 – een soort foto-apparaat, zou je kunnen zeggen - die ons weet in te palmen. Dat is een heel bijzonder ding, ook al is het qua resolutie of optiek weinig opzienbarend. Het kleinood is echter nauwelijks groter dan een pancake lens en kan via een Direct Wifi verbinding contact maken met je smartphone. Sony’s eigen Xperia Z1 doet dat prima, maar het kan ook met een iOS-toestel.

Op je smartphone krijg je dan het zoekerbeeld te zien. Je kan op die manier foto’s schieten vanuit heel onverwachte hoeken – zo kan je de lens boven je hoofd houden, terwijl je op je smartphone ziet welk beeld je gaat schieten –, zoals kikvors- of vogelperspectief. Je kan de DSC-QX10 ook vastklemmen op je smartphone, die op die manier dezelfde fotokwaliteiten krijgt als een compacte camera. 


EDITORS' CHOICE