REVIEW

Hyde Park on Hudson (dvd)

Jan Luijsterburg | 09 september 2013

Wereldleiders zijn ook maar mensen. President Roosevelt kon door polio niet lopen, de Britse koning George VI was een berucht stotteraar, zoals duidelijk gedemonstreerd in The King’s Speech. Hyde Park on Hudson toont het bezoek dat George in 1939 met zijn vrouw Elizabeth bracht aan Roosevelt, met als doel Amerika over te halen ondersteuning te bieden bij de strijd tegen Hitler. Een bijzonder weekend vol ongemakken.

Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit het perspectief van Daisy (Laura Linney), een verre nicht van Roosevelt die een relatie met hem krijgt. Algemeen bekend is dat het huwelijk van Roosevelt met Eleanor al lang niets meer voorstelt, de twee wonen zelfs apart. Dat de charmante president een notoir schuinsmarcheerder is die zich niet beperkt tot één maîtresse tegelijk moet Daisy nog ontdekken.

Contrasten in de omgangsvormen van verschillende klassen of subculturen worden op typisch Britse wijze uitvergroot door regisseur Roger Mitchell, bekend van films als Notting Hill, Venus en The Mother.

Vooral de stijve Elizabeth (Olivia Colman) ergert zich voortdurend dood. Als ze te horen krijgt dat het bezoek afgerond wordt met een picknick waarbij hotdogs (nadrukkelijk uitgesproken als twee aparte woorden) geserveerd worden ontploft ze zowat. George, koosnaam Bertie (Samuel West), stottert zich er doelgericht doorheen en bouwt al borrelend een bijzonder contact op met de Amerikaanse president.

Bill Murray (Broken Flowers, Lost in Translation, Moonrise Kingdom) zetRoosevelt overtuigend neer, mooi balancerend op de rand van schmieren. Dat past perfect in de film, waarin kolderieke momenten afgewisseld worden met drama.

Anno nu is het verhaal niet wereldschokkend, maar de film is wel een zeer onderhoudende, mooi gemaakte fantasie over een bijzonder stukje geschiedenis.

Aanvullende informatie:
VK 2012
Speelduur: 90 minuten
Regie: Roger Michell
Scenario: Richard Nelson
Camera: Lol Crawley
Montage: Nicolas Gaster
Art direction: Hannah
Muziek: Jeremy Sams
Met: Bill Murray, Laura Linney, Samuel West, Olivia Colman
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: A-film
Officiële website


EDITORS' CHOICE