NIEUWS

Filmpjekijken bioscooptip – Borgman


Redactie HiFi.nl | 29 augustus 2013

Een titel van eigen bodem in de bioscooptip deze week: Borgman. Want Alex van Warmerdam is er niet alleen in geslaagd zijn film geselecteerd te krijgen voor de hoofdcompetitie van het Festival de Cannes – de eerste keer in 38 jaar dat een Nederlandse productie dat voor elkaar kreeg – maar mag momenteel ook op uitstekende recensies rekenen. "Zelden was de scheidslijn tussen hospitaliteit en hostiliteit zo flinterdun."

Camiel Borgman arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje. Borgman is de centrale figuur in deze donkere, boosaardige vertelling. Is hij een droom of een demon, een verwrongen allegorie, of een maar al te realistische belichaming van onze angst..?

"Van Warmerdam heeft begrepen dat horror niet zozeer draait om ranzigheid of grof geweld, maar om het overschrijden van grenzen. Of het nu de grenzen zijn van een huis, het lichaam of de realiteit; een horrormonster erkent ze niet (...). Al vanaf de ijzersterk geregisseerde openingssequentie wordt duidelijk dat Borgman zich probleemloos kan meten met Van Warmerdam’s besten, Abel en De Noorderlingen, maar ook dat hij zich nog altijd ontwikkelt als schrijver en als regisseur."

Alex van Warmerdam

"Borgman kent een aantal fantastische visuele vondsten (onder water, meer zeg ik niet) en elke dialoog is haarfijn uitgedacht." Lees de hele recensie hier.

EDITORS' CHOICE