REVIEW

Dire Straits – Brothers In Arms (sacd)


Eric de Boer | 11 augustus 2013

Vraag een willekeurig persoon naar de tien meest definiërende albums van de jaren tachtig en Brothers In Arms van Dire Straits zal genoemd worden. Het album uit het midden van die periode zorgde niet alleen voor een immense roem van Mark Knopfler en de zijnen, maar brak ook vrijwel alle verkooprecords. Brothers In Arms is nu op MFSL sacd uitgebracht, in een geremasterde versie en beperkt in oplage.

Natuurlijk is het niet Brothers In Arms, maar Michael Jacksons Thriller dat nog steeds bekendstaat als de ultieme blockbuster uit die periode. Maar dit vijfde Dire Straits album was op één punt wel belangrijker dan dat van Jackson. Brothers In Arms was namelijk het allereerste album dat in grote getale op CD werd uitgegeven, waardoor niet alleen de band maar ook het medium een vogelvlucht kon maken. In die tijd werden veel populaire albums nog steeds analoog opgenomen, maar deze opname was al volledig digitaal (DDD). Het succes was echter niet van de lucht, ook in Nederland. Brothers In Arms stond hier in totaal 269 weken (!) in de hitlijsten. Het album werd natuurlijk ook op LP en cassette uitgebracht, ware het niet dat op die media de eerste vijf tracks ingekort waren.

Mark Knopfler was overigens zelf ook deels verantwoordelijk voor de productie van het album uit 1985. Al tijdens de opnames in de Air Studios in Montserrat werd veel aandacht besteed aan de juiste versterking en dito microfoons. Brothers In Arms ontving dan ook een Grammy Award voor Best-Engineered Album. De nummers spraken voor zichzelf en doen dat nog steeds. Money For Nothing was de eerste single, ondersteund door een computer-geanimeerde videoclip die op MTV vaak werd getoond. De rocktrack met die toegankelijke riff werd geschreven door Knopfler en Sting (die ook de tekst “I want my MTV” zingt op het nummer) en wordt heden ten dage nog steeds gedraaid op diverse radiostations.

Maar het album bood ook echt meer. One World was niet erg succesvol als single, maar bezit vooral een geweldige baspartij met slaps. De derde single was So Far Away, ook geen onbekende in de vaderlandse hitlijsten. De titeltrack staat bij veel Dire Straits fans nog steeds bovenaan de favorietenlijst en is iconisch voor de band. Net als The Man’s Too Strong en het nog steeds erg fraaie Ride Across The River handelt dit nummer over oorlog. Minder zwaar is Walk Of Life, de vrolijke boogietrack met een lekker tempo. En met het jazzy Your Latest Trick en natuurlijk het softe, lullaby-achtige nummer Why Worry maakten Dire Straits het album compleet. De groep was op een creatief hoogtepunt en de tijd was precies rijp. Niet voor niets is Brothers in Arms overladen met prijzen en diverse edelmetalen statussen.

Mobile Fidelity Sound Lab heeft ervoor gekozen om deze sacd opnieuw te masteren vanaf de originele masters, niet vanaf de in 2005 uitgebrachte 5.1 kanaals sacd/ DVD-Audio. Shawn R. Britton heeft het aangedurfd om de originele - bekroonde - productie te verfijnen met de technieken die MoFi bezit. Gelukkig is het resultaat wonderwel gelukt, en zeer positief uitgevallen. Vergeleken met de originele cd - die al miljoenen keren verkocht is - is er niets veranderd aan de klank van de band.

De beste live-uitvoering van het titelnummer was met Eric Clapton tijdens het concert ter ere van de 70e verjaardag van Nelson Mandela.

Knopflers gitaar klikt nog steeds prominent naar voren geplaatst op Money For Nothing, de basloopjes zijn vol en het fundament van ritme dat constant door het album loopt wordt goed uitgelicht. De echte verfijning ten opzichte van het origineel treedt echter pas op wanneer je goed gaat luisteren naar de kleine elementen zoals echo’s en fijne percussie. Die worden namelijk erg fraai weergegeven vanaf deze remaster, zonder dat digitale randje die het origineel wel heeft.

Ook de aanzet van Knopflers stem in de titeltrack, waar hij inzet met “Now the sun’s gone to hell…” heeft niet meer de scherpe s-klank van het origineel. Wat positief is, overigens. MoFi heeft het vorr elkaar gekregen om van een dynamisch album een nog dynamischer album te maken, zonder de originele mix te veranderen. Hoewel de sacd wat zachter klinkt dan de originele cd (net als onlangs de MFSL-versie van Smash) is er veel te ontdekken op Brothers In Arms. Ik kan deze sacd van harte aanbevelen!

Muziek: 9
Klank cd-laag: 8 ½
Klank sacd-laag: 9
Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 55:16 minuten
Website


EDITORS' CHOICE